Vivabergare med svampkräm

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/vivabergare-med-svampkram/

Recept Vivabergare med svampkräm

Skriv ut receptet

4 portioner
Ingredienser
ca 500 g finmalen nötfärs
1 krm malen vitpeppar
några varv på svartpepparkvarnen
1 dl vispgrädde/matlagningsgrädde
smör att steka i

Svampkräm
250 g kastanjechampinjoner
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk vitt vin
0,5 msk eko köttfon
0,5 msk kinesisk soja
1 krm torkade franska örter

Tillbehör
ca 1 kg amadinepotatis eller mandelpotatis
ärtor
svart vinbärsgelé

Wallenbergare fast på vanlig nötfärs istället för kalv och får därför gå under namnet Vivabergare. Serveras med god kokt potatis, en smakrik svampkräm, de klassiska ärtorna och en liten klick svart vinbärsgelé. Husmanskost som går hem hos de flesta.

Förberedelser & tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull. Putsa svampen och skiva den. Stek svamp, lök tillsammans med örtkryddorna på relativt hög värme tills de svampen vätskar sig och blir mjuk. Slå på det vita vinet och låt koka in. Slå sedan på grädde, fond och soja. Låt småputtra och håll sedan varmt.

Koka potatisen.

Lägg nötfärsen i en skål. Blanda ner grädde, salt och peppar. Arbeta färsen lite men se till att det inte blir en för seg smet. Forma till fyra lika stora biffar.

Värm en stekpanna lägg i en stor klick smör och bryn biffarna tills de fått fin färg. Lägg sedan över i en ugnsfast form och låt gå klart i ugnen, det tar cirka 10 minuter.

Koka ärtorna medan biffarna går klart i ugnen.  Mixa svampkrämen med en stavmixer, smaka av med salt om det behövs och späd med mer grädde om den känns för tjock.

Servera biffarna med den kokta potatisen, svampkrämen, ärtorna och en klick svartvinbärsgelé.

Vintips

Allegrini Valpolicella Superiore

Allegrini Valpolicella Superiore är nyanserad och kryddig med inslag av fat, mörka bär… Läs mer

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 6010

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!