Vinterkyckling med citrus, kardemumma och grönkålschips

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/vinterkyckling-med-citrus-kardemumma-och-gronkalschips/

Foto: Helena Elm

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
1 bananschalottenlök
4 dl grädde
1 msk soya
0,5 apelsin – zest och saft
1 msk kycklingfond
0,75 tsk kardemummakärnor
1 tsk mjöl
1 msk grädde eller mjölk till redning

Till servering
ca 1 kg blandade rotsaker,
t ex morötter, potatis och palsternacka
0,5 dl pistagenötter, hackade

Grönkålschips
100 g grönkål
3 msk olivolja
flingsalt

Ett smakrikt recept där kycklingen får sällskap av en krämig sås smaksatt med citrus och kardemumma som serveras med rustika rotfrukter och krispiga grönkålschips. Utmärkt att servera tillsammans med ett lite lättare rödvin från Frankrike.

Recept och foto: Helena Elm – baraenkakatill.se

Förberedelser & tillagning

Grönkålschips
Börja med att göra grönkålschipsen. Sätt ugnen på 175C. Skär bort mittenstammen på grönkålen och riv bladen i lagom stora bitar. Skölj grönkålen och torka den lätt med hushållspapper. Blanda grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke, och massera in olivoljan i bladen. Bred ut bladen på en plåt med bakplåtspapper, och se till att de inte ligger för tätt. Sätt in plåten i mitten av ugnen, och ta ut den efter ca 12-13 minuter. Passa noga så att det inte bränns. Grönkålschipsen ska fortfarande vara mörkt gröna, och frasiga. Förvara i en tät burk ifall du gör dem i förväg. Alla grönkålschips kommer inte att gå åt, ställ gärna fram det som blir över i en skål på bordet.

Skölj rotfrukterna, skär dem i bitar och lägg dem i en ugnsform. (Formen bör vara av den storleken att även en form med kycklingfiléer ska få plats bredvid i ugnen.) Ringla lite olivolja över rotfrukterna, och ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 35-40 minuter. Rör om då och då. Hacka pistagenötterna och ställ åt sidan.

Salta och peppra kycklingbröstfiléerna, och bryn den runt om i en stekpanna. Flytta sedan över dem till en smord ugnsform. Pressa vitlöken, hacka löken och bryn i olja eller smör i en stekpanna. Tillsätt grädde, soya, skal och saft av en halv apelsin, fond och mortlade kardemummakärnor i pannan. Låt koka upp, och red sedan såsen med 1 tsk mjöl som du skakat samman med 1 msk grädde eller mjölk. (Att reda med t ex Maizena går också bra.) Ställ in formen med kycklingfiléerna i ugnen när det är ca 15 min kvar av tiden för rotfrukterna. Kycklingen är klar när saften som rinner ur den vid ett snitt på djupaste stället är klar och köttet är vitt.

Servering
Skär kycklingfiléerna i sneda bitar, och lägg upp på tallrik ihop med rotfrukter. Garnera rotfrukterna med de hackade nötterna, och ringla sås över kycklingskivorna. Toppa varje tallrik med lite grönkålschips.

Vintips

Château de Pierreux Brouilly

Elegant Beaujolais!

Pris: 109 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 2293

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!