Dina favoriter
Laddar favoriter...

Vegetarisk tacopaj

En festlig paj som passar lika bra till fredagsmiddagen som till buffén. Den smakrika tacokryddningen gör pajen till en rätt som går hem hos både stora och små. Festar du till det med vin till tacomiddagen passar ett riktigt fruktigt vin bäst - vitt som rött. Fruktigheten i vinet balanserar hettan från tacofärsen och möter upp sötman från det ugnsbakade tomaterna.

68 kr
Stor nyhet & bäst prisad från Sydafrika! Zafrica Cape Reserve...

Ingredienser

Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
1 krm salt

Fyllning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g vegofärs
2 dl krossade tomater
2 tsk paprika
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipeppar
2 krm cayennepeppar
salt
olivolja till stekning
125 g körsbärstomater
3 dl riven ost

Tillbehör
grönsallad

Gör så här

1. Mät upp mjöl och salt i en bunke. Tärna ner smöret i mjölblandningen och blanda runt.

2. Häll över blandningen i en matberedare och tillsätt vattnet. Kör matberedaren tills du har fått en deg.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand tills du har en smidig deg.

4. Lägg degen på en tallrik och täck tallriken med plastfolie. Låt degen vila i kylen i 30-60 minuter.

5. Värm ugnen till 225°.

6. Kavla ut degen till en platta. Ta försiktigt upp degplattan och flytta över den till en pajform. Se till att degen täcker hela botten och kanterna.

7. Förgrädda pajen i 10 minuter.

8. Förbered under tiden fyllningen.

9. Hacka den gula löken fint.

10. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg ner den hackade löken i pannan. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs löken tills den mjuknat och fått lite färg.

11. Blanda ner vegofärs och krossade tomater och låt småkoka i ett par minuter.

12. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.

13. Fyll pajskalet med tacofärsen.

14. Halvera körsbärstomaterna och fördela dem ovanpå pajen.

15. Strö slutligen över den rivna osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en god sallad.

Gör vegansk: använd mjölkfritt margarin till degen och använd vegansk ost till fyllningen.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.

Recept och foto: Sofia Tegnefur – The Nordic Kitchen
Betyg
1 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

Vin till tacos
Ida Fürst bild

Vin till tacos

Tacos! Sveriges egenkrönta nationalrätt som går att variera i det oändliga. Så även vad vi dricker...

LÄS MER

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES