Västerbottenpaj

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/vasterbottenpaj/

vasterbottenpaj

Skriv ut receptet

Ingredienser:

12 bitar på en buffé, 8 som huvudrätt

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g kallt smör i tärningar
1 ägg

Fyllning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3 %)
250 g riven västerbottensost
salt och peppar ur kvarn

Till garnering:
1 dl valnötter
färska örter, t.ex. oregano eller timjan
ätliga blommor

Västerbottensost är alltid gott och inte blir den sämre i det här smakliga receptet på  västerbottenpaj. Perfekt som tillbehör till en klassiskt kräftskiva eller till midsommar! Pajen kan med fördel förberedas innan kalaset börjar.

Garnera västerbottenpajen som här med valnötter, örter och ätbara blommor eller med löjrom, finhackad rödlök, gräslök och gräddfil.

Receptet är hämtat från boken Semester av Jens Linder och Johanna Westman – Bonnier Fakta semester_omslag
Foto: Ulrika Pousette

Planerar du en fest i sommar och behöver lite inspiration – Ladda ner vår sommarfestguide!

Förberedelse och tillagning:

1. Blanda mjöl, salt och smör till pajdegen, gärna i matberedare eller med mixer. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter. Låt pajdegen vila i kylen i cirka 30 minuter. Du kan också göra pajdegen några dagar i förväg och förvara den i formen i frysen.

2. Bred ut valnötterna på en plåt och ställ in den i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader, efter cirka 15 minuter är nötterna rostade och ugnen varm nog för pajen. Nagga pajbotten med en gaffel och grädda pajskalet i 10–15 minuter.

3. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med grädden och mjölken. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har »stannat« och har fin färg.

4. Garnera pajen med rostade valnötter, örter som färsk oregano eller timjan och gärna ätliga blommor. Servera pajen ljummen.

 

Vintips

Jean Biecher Pinot Gris

En ekologisk Pinot Gris från Alsace!

Pris: 99 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 81401

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb