Dina favoriter
Laddar favoriter...

Vårig pasta med sparris, örter och rostad mandel

En ljuvligt vårig pastarätt med sparris, färskost, örter och citron som vi toppar med mild rostad mandel. Snabblagad primörlyx! Om man vill servera ett glas vin till denna rätt tycker vi att man ska rikta blickarna mot franska vita viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc.

Ingredienser

1 klyfta vitlök
1 bananschalottenlök, hackad
1 knippe grön sparris
3-4 stjälkar salladslök
1 kruka/knippe persilja
1 kruka mynta
1 ekocitron, zest samt saft
1 paket (ca 200g) färskost (Philadelphia eller liknande)
salt och nymald svartpeppar
Pasta tex fettucini,
tagliatelle eller spaghetti

Topping
75 g rostad flagad mandel
parmesan

Gör såhär

1. Rosta den flagade mandeln försiktigt i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.

2. Koka upp pastavatten.

3. Tvätta sparrisen och knäck av den understa delen av stammen. Ställ sparrisen i ett högt glas med iskallt vatten så att den blir lite spänstigare om den känns lite trött.

4. Hacka lök, salladslök och vitlök fint. (Vitlöken kan uteslutas.)

5. Häll färskosten i en skål. Riv ner citronzest från ¾ av citronen i färskosten och pressa ner saften från ungefär halva citronen. Hacka persilja och mynta och rör ner i färskoströran. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

6. Dela sparrisen i lagom stora bitar.

7. Koka pastan.

8. Medan pastan kokar, fräs lök och vitlök försiktigt i olivolja. Häll över sparrisen och låt den steka med en liten stund, den ska fortfarande vara al dente. När pasta är klar, häll av pastavattnet och spara cirka 1 dl.

9. Vänd ner oströran och salladslöken över sparrisen och låt den bli varm, späd med pastavattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Häll sparrissåsen över den varma pastan och rör om. Servera direkt tillsammans med rostad flagad mandel och eventuellt nyriven parmesanost.

Recept och foto: Hanna Rüter
Betyg
0 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Mer vin & mat

Pasta med chorizo recept
Skärmavbild-2020-04-28-kl.-06.12.02-200x200
40 min

Pasta med chorizo

Man kan aldrig få nog av pasta, det är så tacksamt lättlagat och enkelt att att vända ner det man är sugen på, till exempel chorizo. Detta recept erbjuder lite rökighet och sting!

LÄS RECEPT

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.