Dina favoriter
Laddar favoriter...

Vårig pasta med sparris, örter och rostad mandel

En ljuvligt vårig pastarätt med sparris, färskost, örter och citron som vi toppar med mild rostad mandel. Till denna vårdoftande pasta väljer vi ett vin med frisk syra, bra fyllighet och fina aromatiska toner. Den pigga syran i vinet balanserar syrligheten vi hittar i pastan som kommer från citronen och myntan. Färskosten i rätten bidrar med en krämig struktur vilket går fint ihop med vinets fyllighet. Vi väljer ett vin med en del aromatiska toner som passar bra till umami. Både mandel och parmesan som vi toppat pastan med här är umamidrivna och blir pricken över i:et på denna goda pastarätt.

229 kr
"Ett riktigt fynd" enligt Dina Viner Professional nr 2020-29. "Bra...

Ingredienser

1 klyfta vitlök
1 bananschalottenlök, hackad
1 knippe grön sparris
3-4 stjälkar salladslök
1 kruka/knippe persilja
1 kruka mynta
1 ekocitron, zest samt saft
1 paket (ca 200g) färskost (Philadelphia eller liknande)
salt och nymald svartpeppar
Pasta tex fettucini,
tagliatelle eller spaghetti

Topping
75 g rostad flagad mandel
parmesan

Gör såhär

1. Rosta den flagade mandeln försiktigt i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.

2. Koka upp pastavatten.

3. Tvätta sparrisen och knäck av den understa delen av stammen. Ställ sparrisen i ett högt glas med iskallt vatten så att den blir lite spänstigare om den känns lite trött.

4. Hacka lök, salladslök och vitlök fint. (Vitlöken kan uteslutas.)

5. Häll färskosten i en skål. Riv ner citronzest från ¾ av citronen i färskosten och pressa ner saften från ungefär halva citronen. Hacka persilja och mynta och rör ner i färskoströran. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

6. Dela sparrisen i lagom stora bitar.

7. Koka pastan.

8. Medan pastan kokar, fräs lök och vitlök försiktigt i olivolja. Häll över sparrisen och låt den steka med en liten stund, den ska fortfarande vara al dente. När pasta är klar, häll av pastavattnet och spara cirka 1 dl.

9. Vänd ner oströran och salladslöken över sparrisen och låt den bli varm, späd med pastavattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Häll sparrissåsen över den varma pastan och rör om. Servera direkt tillsammans med rostad flagad mandel och eventuellt nyriven parmesanost.

Recept och foto: Hanna Rüter
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES