Dina favoriter
Laddar favoriter...

Ugnsbakad torskrygg med sparrisrisotto och dillmarinerade tomater

Ugnsbakad torskrygg och sparris är en svårslagen kombination, speciellt när mötet sker via en krämig risotto. Även dill vill man ha med på ett hörn när det vankas fisk, och allt detta tillsammans utgör en riktigt fin smakharmoni! 

225 kr
Precis i tid! Omtyckta Pierre Chavin Rosé på box gör...

Ingredienser

4 bitar torskrygg a 150 g
3 tomater
2 msk finhackad dill
salt, strösocker och olivolja

Sparrisrisotto
250 g sparris
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong (alt fisk el vegetarisk)
50+30 g parmesanost
olivolja, smör och salt

Gör såhär

1. Dela och gröp ur innanmätet på tomaterna. Fintärna tomatköttet och marinera det med dillen samt en nypa socker och salt.

2. Värm ugnen till 125 C. och salta torsken. Lägg torsken i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Sätt igång risotton för att bli klar samtidigt med torsken.

3. Ugnsbaka sedan torsken ca 15-20 minuter tills kärntemperaturen är c:a 42 C.

4. Ansa sparrisen och skiva den i sneda centimetertjocka skivor.

5. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).

6. Efter ca 15 minuter när riset börjat mjukna men fortfarande har en hård kärna, lägg då ner sparrisen och koka vidare. Riv under tiden parmesanosten. Tillsätt en liten klick smör och 50 g parmesanost efter ca 20-25 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd.

7. Lägg upp risotton på 4 tallrikar och toppa med torsken. Ringla över de marinerade tomaterna och lite god olivolja.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
21 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk sauvignon blanc.

LÄS RECEPT

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES