Tinas torskrygg Florentine

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/tinas-torskrygg-florentine/

torskrygg florentine

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
700 g torskrygg
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Duschesse
700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel
50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn

Gratängen som tillagningsmetod är en verklig skänk från de högre köksmakterna. Det går knappt att hitta ett mer föredömligt sätt att laga mat. Allt i en och samma form där smakerna hjälper varandra till ett krämigt, tillmötesgående och superfint resultat!  /Tina

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas kök: grunderna, genvägarna och mina bästa recept. (Bonnier Fakta)

Förberedelser & tillagning

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

Värm ugnen till 220 grader.

Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Koka till spenaten vätskat av sig i såsen.

Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

Vintips

Foot of Africa Chenin Blanc

Foot of Africa är ett av landets mest populära viner. Med sin rättframma och fruktiga s… Läs mer

Pris: 75 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 27004

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!