Sydfransk fisksoppa med aioli

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/sydfransk-fisksoppa-med-aioli/

Sydfransk fisksoppa med aioli

Skriv ut receptet

Ingredienser
1 kg torskrygg
4 st ägg
4 st tigerräkor
2 st vitlöksklyftor
4 st späda morrötter
1 st bouquet garni
8 st små potatisar
1 st fänkål
250 g haricots verts
4 st små tomater
3 dl vitt vin
3 dl fiskfond
2 st citroner
4 st små dragonkvistar

Aiolin
4 st vitlöksklyftor
2 st äggulor
½ citron
3 dl olivolja
Salt och peppar

En klassisk sydfransk fisksoppa med aioli. Välj de fiskar och skaldjur du tycker om till denna soppa efter smak och säsong.

Förberedelser & tillagning:

Fisksoppan:
1. Koka äggen i cirka 5 minuter.

2. Skär fisken i fyra lika stora bitar, skala stjärten på tigerräkorna.

3. Skala och putsa alla grönsakerna, skär i lämpliga bitar och låt dom koka i buljongen med det vita vinet och kryddbuketten tills de är mjuka. Smaka av
med saffran, salt och peppar.

4. Kör fisken i ugnen 10 minuter på 200°C.

5. Dela och grilla eller stek citronen.

6. Fördela grönsakerna och tigerräkorna i fyra tallrikar, lägg på fisken och häll över fonden. Dela äggen och lägg upp på tallrikarna.

Aiolin:
1. Pressa vitlöken i en bunke, helst med rund botten, vispa ned äggulorna och saften från den halva citronen tills du får en fluffig kräm. Börja då hälla i lite, lite olivolja i taget tills du har en fin krämig aioli. Smaka av med salt och peppar.

Servering:

Toppa soppan rikligt med aioli. Garnera med en grillad citron och färsk dragon. Servera med baguette och ett kylt vin, rött, vitt eller rosé efter din egen smak. Fisksoppa kan du variera med valfri fisk och du kan blanda flera fisksorter.

Recept: Yohan Adell, Brasserie Makalös
Foto: Tobias Fischer

Vintips

Lily Chardonnay Sauvignon Blanc

Friskt och krispigt vitt vin från Norra Bulgarien!

Pris: 69 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 2973

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!