Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/svampsoppa-med-rokt-flask-och-rosmarin/

Champinjonsoppa med rökt fläsk och rosmarin

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g skogschampinjoner
2 + 1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
150 g rökt sidfläsk i bit
2 msk grovhackad färsk rosmarin

Tillbehör:

1/2 surdegsbaguette
olivolja
flingsalt
basilikablad

En krämigt len svampsoppa på skogschampinjoner som fått sällskap att knaperstekt rökt sidfläsk och färsk rosmarin för lite kontrast i smakerna.

Receptet är tagit ur Ernst Kirchsteigers senaste kokbok I det enkla bor det goda (Bonnier Fakta)

omslag_ernst

Till denna svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin föreslår vi en klassisk amerikansk chardonnay som kan matcha upp den smakrika soppan samtidigt som det har en fräsch syra som bryter av.

Förberedelser & tillagning:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär champinjonerna i bitar.

2. Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör. Fräs lök, vitlök och svamp på medelvärme i cirka 5 minuter, tills vätskan kokat in. Rör hela tiden. Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde. Koka upp och låt soppan sjuda under lock i cirka 10 minuter.

3. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.

4. Skär fläsket i tärningar. Knaperstek dem i resterande smör i en stekpanna. Vänd ned rosmarin och mal över lite svartpeppar.

5. Dela baguetten i bitar, ringla över olivolja, strö på flingsalt och garnera med basilikablad.

6. Häll upp soppan i varma tallrikar, toppa med fläsktärningarna och servera med brödet.

Vintips

Buena Vista Carneros Chardonnay

Klassisk fatjäst amerikansk chardonnay från anrik producent.

Pris: 189 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 6240

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb