Stekt torsk med rostad tomatsås

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/stekt-torsk-med-rostad-tomatsas/

Skriv ut receptet

4 port
Tid: ca 35 minuter
Ingredienser
500 g tomater
2 vitlöksklyftor
25 g cashewnötter
1 dl grönsaksbuljong
600 g torskfilé
4 portioner kvarngryn (eller quinoa, bulgur, ris)
Smör
Oliv- eller rapsolja
Salt
Nymald svartpeppar
Persilja

En torskrätt med en tomatsås utöver det vanliga. Med rostade tomater och lena cashewnötter som man mixar får du en len sås med mycket smak. Perfekt till en bit välstekt fisk.

I glaset väljer vi ett friskt vin från Italien med en lite örtig och nötig smak som fångar upp smaken i rätten.

Förberedelser & tillagning

1. Sätt ugnen på 150°C. Dela tomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form. Finhacka cashewnötter. Blanda med tomaterna. Ringla över ca 1 msk oliv- eller rapsolja. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills tomaterna är mjuka.

2. Häll över i en mixer (eller använd stavmixer) tillsammans med 1 dl grönsaksbuljong. Mixa slätt. Värm upp såsen i en kastrull. Pressa i vitlök och späd med mer buljong om så behövs. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka kvarngrynen enligt anvisning på paketet.

4. Skär torskfiléerna i portionsbitar. Stek på medelvärme i olja ca 4 minuter på varje sida. Tillsätt lite smör i slutet av stektiden. Strö över salt och nymald svartpeppar precis innan servering.

5. Servera den nystekta torsken med grynen och tomatsåsen. Toppa gärna med lite färsk persilja.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic

Prisvärd klassiker som nu blivit ekologiskt certifierad. Friskt och fruktigt vin på den… Läs mer

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 2433

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!