Stekt spätta med rödbetscarpaccio och brynt kaprissmör

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/stekt-spatta-med-rodbetscarpaccio-och-brynt-kaprissmor/

Stekt spätta med rödbetscarpaccio

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner

Stekt rödspätta:
500-600 g rödspätta, salt och peppar
1 dl vetemjöl
2 ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar
2-3 dl ströbröd
Smör för stekning

Rödbetscarpaccio:
4 rödbetor, kokta och tunt skivade med mandolin

Kaprissmör:
30g avrunne kapris
75g smör

Tillbehör:
Kokt potatis
Citronklyftor

En vacker och god rätt på spätta och rödbetscarpaccio. Det brynta kaprissmöret blir pricken över i.

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse till din dörr
Foto: Emma Mattson

Förberedelser och tillagning:

Koka rödbetorna med skalet på. Känn med sticka när de är klara. Låt de svalna något. Koka potatisen.

Under tiden: Salta och peppra fiskfiléerna något. Häll 1 dl mjöl i en plastpåse och skaka runt så att mjölet fördelar sig på fisken. Vispa upp äggen, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp ströbröd på en annan tallrik. Doppa fiskfiléerna förs i äggvispet och vänd sedan i ströbrödet. Klappa in ströbröd i fisken så att det fastnar ordentligt.

Gnugga bort skalet med händerna på rödbetorna under rinnande vatten. Skiva tunt, gärna med mandolin.

Kaprissmör: Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt avrunnen kapris och låt smöret få lite färg och kaprisen bli lite brynt.

Stek fisken: Hetta upp en stekpanna och stek fisken gyllenbrun i like delar neutral olja och smör ca 2-3 minuter på varje sida.

Servera den stekta fisken på en bädd av skivade rödbetor. Toppa med brynt kaprissmör och citronklyftor. Servera med kokt potatis.

Vintips

Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

Elegant vit Bourgogne med bra syra, gul frukt, rostade nötiga fattoner, mineral och frisk… Läs mer

Pris: 139 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 70131

Vintips

Climbing Chardonnay

Frisk "cool climate-chardonnay" från Down Under!

Pris: 109 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 2094

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!