Dina favoriter
Laddar favoriter...

Stekt entrecôte med brynt smörbearnaise och ”grillpotatisar”

Hemlagad bearnaise smaksatt med brynt smör som möter perfekt tillagat kött och karamelliserad potatis blir minst sagt en fullträff för smaklökarna. Till detta väljer vi ett kryddigt vin med fin frukt och ett långt härligt avslut. Vinets peppriga kryddighet går fint ihop med köttets smaksättning och vinets frukt skapar harmoni med den karamelliserade potatisen och den brynta bearnaisen.

125 kr
Äntligen ett vin att åldras med - Maggio Barbera D´Asti...

Ingredienser

Kött
4 skivor entrecôte á 200 g
salt & svartpeppar

Grillpotatisar
800 g fast potatis
2 msk timjanblad
salt & svartpeppar
strösocker
smör (kylskåpskallt)

Brynt smörbearnaise
175 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk finhackad dragon + stjälkarna
1 msk finhackad persilja + stjälkarna

Till servering
en god sallad

Gör så här

1. Värm ugnen till 225 C.

2. Tvätta potatisarna och dela dem på mitten.

3. Lägg potatisarna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.

4. Skär ett rutmönster i potatisen.

5. Strö över en nypa, salt, peppar, strösocker och timjanblad. Hyvla (med hjälp av en osthyvel) några skivor kylskåpskallt smör över potatisarna.

6. Ugnsbaka ca 30 minuter tills de är genommjuka och har en fint karamelliserad yta.

7. Koka under tiden smöret till bearnaisesåsen i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt, dra då av det från plattan och låt smöret svalna något. Smöret ska vara ca 60 C när det senare ska vispas ner i såsen.

8. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persilja och dragon.

9. Koka tills ca 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.

10. Vispa äggulorna och reduktionen på låg temperatur (eller i ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort kastrullen från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt. (Om Bearnaisesåsen känns för tjock kan du späda ut den med några droppar ljummet vatten).

11. Salta och peppra entrecôten. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek köttet ett par minuter på varje sida tills den fått fin brynt färg och kärntemperaturen är ca 42 C.

12. Låt entrecôten vila ett par minuter innan ni lägger upp den på tallriken (köttet ska vila upp till kärntemperaturen 52 C.)

13. Servera entrecôten med såsen och grillpotatisarna och en härlig grönsallad.

Betyg
18 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES