Dina favoriter
Laddar favoriter...

Steamed buns med halstrad tonfisk

Servera bunsen i en bambulåda tillsammans med limeklyftor och massor koriander. Till en rätt med såhär mycket smak och lite hetta krävs ett vin med mycket smak, frisk syra och gärna lite sötma som en tysk Riesling.

Ingredienser

Buns
20 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl matolja

Syrad rödlök
0,5 dl ättikssprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök

Chilimajonnäs
2 äggulor
2-3 dl rapsolja
0,5 tsk japansk soja
1 lime, pressad
5 msk chili garlic sause
(Lee kum kee)
1 nypa salt

Avokadoröra
2 avokado, mogna
5-6 droppar citron
salt och svartpeppar

Chili- och
ingefärsdressing
0,5 msk ingefära, riven
0,5 tsk färsk röd chili,
hackad
0,5-1 lime, pressad
0,5 klyfta vitlök
0,5 tsk fisksås
salt

Halstrad tonfisk
300-400 g färsk tonfisk,
2 cm tjocka bitar
chiliflakes
salt och peppar
smör

Till servering:
1 morot
5-6 blad cosmopolitansallad
1 dl crème fraiche
1 kruka färsk koriander
1 msk sesamfrön
lime

Gör såhär

Syrad rödlök

1. . Mät upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt svalna helt.

2. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg ner löken i lagen och ställ in i kylen och låt stå i minst 1 timme.

3. Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Kör med elvisp och deg- krokar alternativt degblandare i 15 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 40–50 minuter.

4. Vispa äggulor, soja och en nypa salt kraftigt. Häll i oljan droppvis under konstant vispning med elvisp. När du fått en riktigt tjock konsistens, tjockare än vanlig majonnäs,  häll i chili garlic sauce och pressad lime. Vispa igen och tillsätt eventuellt droppvis mer olja om den inte blir tillräckligt tjock. Sila chilimajonnäsen så att du får en fin, blank och slät majo. Ställ svalt.

5. Mixa avokado, salt och peppar till en slät röra. Droppa över citron, täck med plastfolie och ställ in i kylen.

6. Mortla alla ingredienser till dressingen till en slät sås. Smaka av.

7. När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, cirka 30 g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik den ena sidan över den andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper, 15 x 15 centimeter. Låt jäsa i 45–60 minuter.

8. Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag brukar köra 3 bullar på varje lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de har svalnat helt.

9. Salta, peppra och strö lite chiliflakes på tonfisken. Halstra snabbt i en panna med smör, cirka 40 sekunder på vardera sidan.

10. Fyll bullarna med skivor av halstrad tonfisk, avokadoröra, chilimajo, chili- och ingefärsdressingen (knappt 1⁄2 tsk/bun), morotsstrimlor, sallad, syrad rödlök, små spritsade klickar av crème fraiche, rostade sesamfrön och till sist rikligt med koriander.

Recept och foto är hämtat från Catarina Königs kokbok Varje dag är en fest (Bonnier Fakta)
Foto: Frida Wismar
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.