Spansk kycklinggryta med saffransris

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/spansk-kycklinggryta-med-saffransris/

recept spansk kycklinggryta med saffransris

Skriv ut receptet

4 portioner
tid ca 45 min

Ingredienser
800 g kycklinglårfilé
2 gul lök
100 g jamon serranoskinka
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk finmald svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl rött vin
3 dl kycklingbuljong
400 g krossade tomater
2 st paprikor
färsk persilja

Saffransris
4 dl kycklingbuljong
2 dl basmatiris
1 g saffran

Tillbehör
rostade mandelspån

En mustig kycklinggryta med smak av rostad paprika och tomat som serveras tillsammans med ett gyllengult saffransris.

Förberedelser & tillagning

Blanda rökt paprikapulver, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklinglårfiléerna, rör runt och låt ligga medan du förbereder grönsakerna.

Finhacka lök, vitlök och jamon serranoskinka. Strimla paprikorna.

Hetta upp olivolja i en stekpanna med hög kant och stek kycklingen runt om tills den fått fin färg. Ta upp och lägg åt sidan så länge.

Lägg ner lök, paprika och skinka i stekpannan och fräs några minuter tills löken är genomskinlig. Blanda ner vitlöken och timjan. Häll på rödvinet och låt allt puttra tills hälften av vinet kokat bort. Blanda i buljong, tomatkross och kycklinglårfiléerna. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp kycklingbuljong tillsammans med saffran och låt puttra ca 5 minuter. Häll i riset och
låt puttra under lock tills riset är färdigt (se tidsanvisning på förpackningen).

Servera kycklinggrytan tillsammans med saffransriset, toppa med rostade mandelspån och färsk persilja.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

Foot of Africa Cabernet Sauvignon Reserve

Fruktigt och generöst från folkkär producent! Ett riktigt fynd! enlig… Läs mer

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 2473

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!