Spaghetti med örtig tomatsås, burrata och parmesanost
En klassisk pastafavorit som här har toppats med lyxiga tillbehör och platsar på den elegantaste av middagar. Med en skvätt rödvin i tomatsåsen blir pastan också extra vinvänlig. Vi väljer ett kryddigt italienskt rödvin med pigg syra som möter upp den syrliga tomatsåsen och de djupa smakerna i rättens egna kryddiga och örtiga smak.
Ingredienser
350 g torkad spaghetti
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad rosmarin
2 msk finstrimlad salvia
1/2 dl balsamvinäger
1 dl rödvin
500 g krossade tomater
2 krm chiliflakes
olivolja, salt och svartpeppar
Tillbehör
50 g parmesanost
2 st burrata a ca 100 g
Gör så här
1. Hacka gul lök och vitlök.
2. Fräs gul lök och vitlök med örterna i rikligt med olivolja i en kastrull på medelhög temperatur.
3. Tillsätt vin, balsamvinäger, tomat och chiliflakes.
4. Låt koka sakta med lock i ca 30 minuter och smaka av med salt.
5. Koka under tiden spaghettin al dente enligt anvisningen på förpackningen.
6. Häll ner spaghettin i tomatsåsen och koka utan lock i ca 1 minut.
7. Lägg upp pastan i 4 djupa tallrikar.
8. Riv över parmesanosten. Dela och lägg burratan ovanpå.
9. Avsluta med att strö på lite flingsalt, svartpeppar och ringla över rejält med god olivolja.