Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor, lime och fänkål

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/saffransrisotto-med-vitloksfrasta-rakor-lime-och-fankal/

recept saffransrisotto

Skriv ut receptet

Ingredienser:

Risotto:
3 dl risottoris (arborio eller carnaroliris)
2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 msk olivolja
0,5 paket saffran (0,25 g)
1-2 färska skalade hackade tomater
2 dl vitt vin
1 liter skaldjurs, fisk, höns eller grönsaksbuljong (använd gärna räkskal att göra en egen fond på om du väljer att handskala dina räkor)
Chili/vitlöksfrästa räkor:
200-300 g skalade räkor
2 färska skalade hackade tomater
2 msk olivolja
Zest (det gröna rivna skalet) från en lime
1 röd peppar (mild chilifrukt), hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 kruka persilja, hackad
Tillbehör:
2-3 fänkålsstånd, klyftade och ugnsrostade
2-3 lime, klyftade och ugnsrostade
parmesan, hyvlad

En riktigt läcker skaldjurs risotto signerad Ecoviva!

Vi tröttnar aldrig på en vällagad risotto och denna variant av saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor, lime och fänkål är en av favoriterna. Servera med ett frisk vitt vin och njut!

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse
Foto: Emma Mattsson

Förberedelser och tillagning:

Skala och hacka schalottenlök, skala och grovhacka 3-4 färska tomater. Tomaterna kan skalas med vanlig potatisskalare om de är fasta. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokhett vatten några minuter tills skalet börjar krulla upp sig och går lätt att dra bort. Riv limezest (se till att bara får med det gröna på skalet). (Skala eventuellt räkor om du inte köpt färdigskalade och gör gärna fond på skalen som med fördel kan användas i buljongen).  Hacka vitlök, persilja och chili. Ansa och klyfta fänkålen, klyfta lime.

Ugnsgrillad lime och fänkål: Hetta upp ugnen till ca 200 grader. Blanda fänkål, limeklyftor med lite olja och salt och rosta i ugnen ca 20-30 minuter.

Risotto: Hetta upp buljongen i en separat kastrull. Hacka schalottenlök. Fräs med saffran i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1-2 hackade tomater, risottoris och låt  fräsa någon minut utan att det tar färg. Späd med vinet och låt det koka in under omrörning. Tillsätt buljongen lite i sänder under omrörning på medelvärme. Vår erfarenhet är att koktiden varierar beroende på hur het vätskan är och hur vid kastrullen är, även hur mycket vätska som går åt. Man får prova sig fram. Riset ska ha en fast men inte hård kärna. En vid kastrull med mycket yta för värmen ger en bra risotto men kräver mer omrörning och passning för att det inte ska fastna i botten. Smaka av om det behövs salt.

Hetta upp en panna med olivolja. Fräs chili och vitlök i olivolja utan att vitlöken tar för mycket färg. Tillsätt 2 hackade tomater och limezest och låt fräsa med en stund. Tillsätt räkor och persilja och ta bort från värmen (räkorna ska bara nätt och jämt bli varma).

Servering:

Toppa risotton med frästa räkor och klyftad fänkål och lime och låt var och en pressa lime över anrättningen. Hyvla gärna lite parmesan över.

Vintips

Rosacker Grand Cru Riesling

En generös Grand Cru Riesling från Biecher!

Pris: 159 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 2105

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!