Dina favoriter
Laddar favoriter...

Ryggbiff med brynt svamp och kronärtskocka samt kapriscreme och salviarostad potatis

Kött och potatis i en elegant och riktigt god tappning. Här får vi en helgrätt med lyxiga och säsongsbetonade tillbehör. I glaset väljer vi ett rött vin med karaktär från Italien som gifter sig med umamin från svampen. Vinets syra balanserar syrligheten från kapriscremen och vinets kropp matchar köttets struktur.

129 kr
Rött biodynamiskt naturvin som producerat med omsorg! Vinet har en...

Ingredienser

Ryggbiff
4 skivor ryggbiff a ca 175 g (har du ryggbiff med kappa så ca 200 g/pers)
300 g valfri svamp
150 g kokt kronärtskocksbotten
salt, svartpeppar, olivolja och smör

Salviarostad potatis
500 g små fasta potatisar
1 dl strimlad salvia
olivolja, salt och svartpeppar

Kapriscreme
1 dl kapris
1 liten vitlöksklyfta
1 1/2 dl creme fraiche
1 tsk grovkornig dijonsenap
salt

Gör så här

Ugnsrostad potatis

1. Värm ugnen till 220 C.

 

2. Dela potatisarna på hälften och lägg dem i en ugnsfast form.

 

3. Blanda med salvian, salt, svartpeppar och olivolja.

 

4. Ugnsbaka potatisen i ca 40 minuter tills de är genommjuka med en fint rostad yta.

 

Kapriscreme

5. Hacka kaprisen och riv eller pressa vitlöken.

 

6. Blanda kaprisen och vitlöken med creme fraichen och senapen.

 

7. Smaka av med salt.

 

Svamp och kronärtskocka

8. Ansa svampen och skär den i önskad storlek.

 

9. Skär kronärtskocksbottnarna i 4 bitar vardera.

 

10. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

 

11. Stek svampen i olja tills den har en fin brynt färg.

 

12. Lägg ner kronärtskockan med en klick smör.

 

13. Stek vidare i 2-3 minuter och smaka av med salt.

 

Ryggbiff

14. Salta och peppra biffen.

 

15. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

 

16. Bryn biffen i olivolja och smör ca 2-3 minuter per sida, tills kärntemperaturen är 45 C.

 

17. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda så vilar det upp till ca 52 C.

 

Servering

18. Servera biffen med den bakade potatisen, svampen och kronärtskockan samt kapriscremen.

 

Betyg
18 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES