Rostbiff med ugnsstekta rödbetor och Chèvre

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/rostbiff-med-ugnsstekta-rodbetor-och-chevre/

Skriv ut receptet

4 portioner
Tid 2 timmar
Ingredienser
1 kg rostbiff
1 kg rödbetor
250 g chévre
150 g blandad sallad
50 g valnötter
Oliv- eller rapsolja
Balsamvinäger
Salt
Nymald svartpeppar

Hemmagjord rostbiff slår affärens med hästlängder. Till denna serverar vi en smakrik sallad med ugnsrostade rödbetor, Chèvre och rostade valnötter. Toppa med några droppar god balsamvinäger och servera med ett nybakt surdegsbröd.

I glaset tycker vi att ett italienskt rött vin med sin avvägda syrlighet är en bra matchning till Chèvreosten och salladen. Välj gärna en lite elegantare Ripasso.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Förberedelser & tillagning

1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Krydda med salt och nymald svartpeppar runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Tillaga i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 55°C för rött, 60°C för rosa och 65°C för genomstekt. Det tar cirka 1- 1 1/2 timme. Låt vila minst 20 minuter. Skär sedan upp i tunna skivor.

2  Skala rödbetorna och dela i fjärdedelar. Lägg på en ugnsplåt, ringla över olja. Sätt in i ugnen när det är runt 10 minuter kvar på köttet. När du tagit ut köttet ur ugnen höj värmen till 225 grader och tillaga rödbetorna i cirka 20 minuter till, tills de är mjuka.

3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Skölj salladen och blanda med lite olivolja och havssalt. Servera salladen på ett stort fat med valnötter, rödbetor, chévre och tunt skivad rostbiff. Toppa med några droppar balsamvinäger. Servera gärna en bit surdegsbröd till salladen.

Vintips

Brigaldara Ripasso Superiore

Gillar Ripasso men vill uppgradera? Då är denna premiumripasso något för dig. Stefano… Läs mer

Pris: 139 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 79097

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!