Rödvinsbräserad kalvlägg med potatispuré

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/rodvinsbraserad-kalvlagg-med-potatispure/

kalvlägg

Skriv ut receptet

4 portioner
Cirka 1 timmar aktiv matlagning (marinering över natten och kokning i ugn)

Ingredienser
Kalvlägg
1 kg Kalvlägg i skivor
1 fl kraftigt rött vin
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 tsk salt
2 msk rapsolja
ev 1 tsk honung

Potatispuré
800 g mjölig potatis
100 g smör
2 dl mjölk
1,5 tsk salt

Tillbehör 
1 knippe gräslök

Rödvinsbräserad kalvlägg som serveras med potatispuré. En rätt som passar både som vardagsmiddag och till helglyx!

Förberedelser och tillagning

Låt köttet ligga i vin och örter över natten i kylskåp. 

Värm ugnen till 95º.

Lyft och torka av köttet väl. Spara marinaden.

Salta köttet väl och hetta upp en stekgryta eller panna med olja. Bryn köttet på båda sidor ca 3 minuter på varje sida. Slå över marinaden och koka upp. Lägg lock på och sätt in i ugnen ca 3-4 timmar eller sänk temperaturen till 85º och låt stå över natten. Känn efter med gaffel att köttet är helt mört och lyft köttet och låt svalna. Sila såsen och reducera den till knappt hälften återstår. Smaka av med salt och eventuellt lite honung.

Skala och koka potatisen helt mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och låt den ånga av utan lock i 5 minuter. Värm mjölken med hälften av smöret. Pressa potatisen och rör i den varma mjölken med smöret. Ta lite i taget tills lagom konsistens. Klicka sedan i resten av smöret under omrörning. Smaka av med salt. 

Vid servering värm upp köttet i såsen och servera med potatispuré, strö hackad gräslök över.

Recept: Gustav Lindström
Fotograf: Lisa Björner

Vintips

Kleine Zalze Cellar Selection Shiraz Cabernet Sauvignon

Smakrik och etisk nyhet från Kleine Zalze! Denna fylliga blandning av Shiraz, Cabernet S… Läs mer

Pris: 99 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 2407

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb