Risotto med rödbetor och rostade hasselnötter

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/risotto-med-rodbetor-och-rostade-hasselnotter/

Risotto med rostade rödbetor och hasselnötter

Skriv ut receptet

4 portioner
Ingredienser
2 dl hasselnötter
ca 4 stora rödbetor
1 påse Mâchesallad eller liknande
Parmesan

Risotto
1-2 msk olivolja
3 dl Avorio- Arborio- eller Carnaroliris
2 schalottenlökar
1 dl torrt vitt vin
Ca 1 l hönsbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl färskriven parmesanost
salt & peppar
persilja

Risotto med rödbetor och rostade hasselnötter är riktig comfort food som vi gärna njuter av när höstrusket står vid dörren. Snåla inte på parmesanen!

Förberedelser & tillagning

Värm sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft) och ställ in en plåt med hasselnötterna. Låt hasselnötterna rostas medan ugnen blir varm, passa noga så att de inte bränns. Ta ut hasselnötterna och gnugga dem i en kökshandduk för att få bort det mesta av skalen. Hacka dem sedan och ställ åt sidan.

Tvätta och skala rödbetorna och skiva dem tunt. Lägg på en plåt, ringla över lite olivolja och flingsalt. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter tills de är halvtorkade. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut kondens för bästa konsistens.

Värm buljongen i en kastrull och håll varmt. Riv parmesanosten.

Finhacka schalottenlöken och stek på medelvärme i rikligt med olja tills den har blivit genomskinlig. Häll på riset och och höj värmen. Låt fräsa någon minut tillsammans med löken, rör om så att det inte bränner fast. Häll på vinet och låt det ångas bort. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör om ofta. Låt risotton sjuda och buljongen gå in i riset. Den är klar när riset bara har ett litet tuggmotstånd kvar vilket brukar ta cirka 20 minuter.

Ta bort från värmen och vänd ner parmesanosten och lite hackad färsk persilja, smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera direkt tillsammans med rödbetorna, salladen och de rostade hasselnötterna samt mer parmesan för den som önskar det.

Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Vintips

Château de Pierreux Brouilly

Elegant Beaujolais!

Pris: 125 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 2293

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb