Risotto med havskräfta, brynt smör och rostad majs

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/risotto-med-havskrafta-brynt-smor-och-rostad-majs/

risotto med havskräfta, brynt smör och rostad majs

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
ca 40 minuter
2 majskolvar med blast
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
12 råa havskräftor (frysta och tinade
går bra, köp ev. hos fiskhandlaren)
olivolja
1 peperoncino (piri piri)
4 dl torrt, oekat vitt vin
8 dl vatten
2 msk smör att steka i
3 dl arborio- eller carnaroliris
50 g smör att bryna
2 dl riven parmesan + extra att toppa med
salt och svartpeppar

En sensommarrisotto med färska rostade majskolvar och havskräftor. Milda och goda smaker som passar fint till ett friskt aromatiskt vitt vin.

Får du inte tag i färska majskolvar kan du använda kokta och rosta dem tills de har fått fin färg. Till denna risotto använder du inte köpt fond, utan kokar din egen på kräftskalen, enligt instruktionerna här nedan. Har du bråttom går det förstås bra med färdigköpt.

Receptet på risotto med havskräfta, brynt smör och rostad majs är hämtat ur kokboken Lisa på landet : maten och livet på gamla prästgården (Bonnier Flisa_lemke_2akta) av Lisa Lemke. Foto: Magnus Carlsson

Förberedelser och tillagning:

1) Värm ugnen till 225 grader. Lägg majskolvarna (med blasten kvar) på en plåt och sätt in i mitten av ugnen. Rosta tills majskolvarna är mjuka (känn efter med en smal, vass kniv).

2) Hacka under tiden en av schalottenlökarna och en av vitlöksklyftorna fint. Bryt av stjärten på kräftorna och skala dem. Det kan vara lite pilligt men är enklare om kräftorna har varit frysta, för då lossar skalet lättare från köttet. Krossa klorna (om du har dem) och pilla ut köttet. Lägg köttet i en skål och ställ in i kylskåpet. Spara alla skal.

3) Hetta upp en vid och stor kastrull med olja och fräs lök och vitlök samt peperoncino tills löken är mjuk. Öka värmen och tillsätt kräftskalen. Fräs på hög värme  under omrörning i ett par minuter. Tillsätt vin och koka upp. Rör ner vattnet och låt allt koka i cirka 10 minuter under lock. Sila av fonden och smaka av den med salt.

4) Hacka sista schalottenlöken och vitlöksklyftan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt riset och fräs det i ett par minuter. Blanda ner lite av kräftfonden. Låt koka in på svag värme och rör om då och då under tiden. Tillsätt mer fond lite i taget under tiden risotton kokar och rör om mellan varven. Låt sjuda tills riset är helt mjukt och risotton ganska lös.

5) Bryn under tiden 50 gram smör: Lägg smöret i en kastrull och sätt den på medelvärme. Rör om då och då under tiden som smöret smälter och blir gyllenbrunt. När smöret börjar dofta nötigt och lite karamelligt och har fått fin färg så dra av det från värmen och rör ner 1 matsked smör. Den sänker värmen på det brynta smöret och hindrar det från att brännas.

6) Dra av risotton från värmen, rör ner allt kräftkött samt parmesanen och smaka av med salt och peppar. Sätt på ett lock och låt stå i ett par minuter.

7) Skär av majskornen från kolvarna och rör ner dem i risotton. Toppa med mer parmesan och servera genast.

Vintips

Catch & Release

Catch & Release är ett torrt, friskt vin med härliga fruktaromer och lång eftersmak… Läs mer

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 75586

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb