Räkor med rostad kummin- och dillmajonnäs

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/rakor-med-rostad-kummin-och-dillmajonnas/

Foto: Charlie Drevstam

Skriv ut receptet

Ingredienser: 
4 PORTIONER
1 kg räkor med skal

Kummin- och dillmajonnäs
(ca 2 1/2 dl)
1 äggula
1 tsk söt senap
rivet skal från 1 citron
2 dl naturell olja, t ex raps- eller majsolja
2 msk hel kummin
1 ask dill (30 g)

Ett härligt tillbehör till färska fina räkor!

Tina Nordströms recept på rostad kummin- och dillmajonnäs är underbart goda att servera tillsammans med räkor. Vill ni ha en extra lyxig touch så servera räkorna i en isskål som på bilden. Se nedan för beskrivning.

Receptet på räkor med rostad kummin- och dillmajonnäs är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas Sommar (Bonnier Fakta) tinas_sommar_omslag
Foto: Charlie Drevstam

Förberedelser och tillagning:

1. Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Tillsätt citronskalet och vispa sedan ner oljan – lite i taget – tills du har en tjock majonnäs.
2. Värm en torr stekpanna på spisen och häll i de hela kumminfröna. Rosta tills det börjar knäppa lite i dem, i cirka 3 minuter.
3. Hacka kumminfröna grovt på en skärbräda och blanda ner i majonnäsen. Finhacka dillen och blanda ner även den.
4. Lägg upp räkorna i en skål, gärna av is (se hur du gör en sådan nedan) och ät dem med majonnäsen.

Såhär gör du en isskål:

En isskål är lätt att göra även om det tar lite tid. Och den håller faktiskt längre än man tror. Ta fram en lite större och en mindre skål. Häll 5 cm vatten i botten på den stora skålen och låt den stå i frysen i 1 timme. Ta ut skålen och ställ den lite mindre skålen i den stora frysta. Fyll på med blommor, krondill, ja, vad du vill, bara det är mycket färg! Lägg några stenar eller en annan tyngd i den lilla skålen så att den
inte flyter upp när du häller på vatten. Fyll sedan den stora skålen med vatten upp till bredden. Om du gör det direkt i frysen så slipper du spill. Låt den stå i frysen i minst 7 timmar, gärna över natten.

Vintips

Gran Passione Organic Gold Release

Elegant & ekologiskt mousserande till fyndpris

Pris: 75 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 11%
Artnr: 7704

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb