Räkceviche i filodegskorgar

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/rakceviche-i-filodegskorgar/

räkceviche i filodegskorgar

Skriv ut receptet

Ingredienser:
Ca 10-12 fildegsark
Olja till pensling
10-12 Mandelmusselformar eller muffinsformar av styvare material
som metall eller silikon (inte pappersformar).

Räkceviche:
Ca 300 g skalade räkor (helst handskalade)
0,5 rödlök, finhackad
0,5-1 chilifrukt
1 lime, saft och zest
0,5 kruka koriander
2-3 fasta tomater
(salladsblad)

Avokadoaioli:
2 äggulor
1 avokado
1,5 dl neutral rapsolja
2 tsk citron eller limesaft
1-2 krm salt
1 krm vitpeppar

Smakrik ceviche i vacker presentation! Denna räkceviche i filodegskorgar smakar ljuvligt tillsammans med ett välkylt glas friskt vitt vin. Underbar förrätt eller som del av en buffé!

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse
Foto: Emma Mattsson

Förberedelser och tillagning:

Sätt på ugnen på ca 225 grader. Pensla ett filodegsark med olja. Pensla insidan av formarna med olja. Riv filodegsarken i mindre bitar (lite större än formarna). Lägg 5-6 bitar omlott ovanpå varandra och tryck ned i formarna till en korg. Tryck ned degen så att du formar en skål med oregelbundna kanter. Grädda korgarna ca 5-7 minuter till fin färg, passa noga. Ta ut formarna och låt svalna. De är sköra och hanteras varsamt.

Mixa äggulan med citron/lime. Tillsätt olja under mixning. Först droppvis och sedan när du märker att den gått ihop, kan du tillsätta oljan lite snabbare. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare aioli, tillsätt mer olja. Vill du ha den tunnare, tillsätt någon tsk vatten.
Skala och hacka tomaterna. Grovhacka räkor. Finhacka koriander, rödlök och chili. Riv zest från en lime (endast det gröna på skalet ska användas). Blanda räkor, med saft och zest av lime, chili, tomater, rödlök och koriander.

Lyft ut korgarna från formarna när de svalnat. Låt räkcevichen rinna av något genom en sil. Lägg eventuellt ett torrt salladsblad i botten på varje korg. Lägg i räkceviche i filodegskorgarna. Toppa med en klick dillaioli och en dillkvist. Aioli, ceviche och filodegskorgar kan göras i förväg, men vänta med att montera ihop rätten till precis innan de ska serveras, då korgarna snabbt blir mjuka.

Vill du servera denna rätt på en buffé skulle vi rekommendera att du istället serverar cevichen i små portionsglas och utesluter filodegskorgarna.

buffebord_sommar

Vintips

The Crossings Sauvignon Blanc PET

The Crossings är certifierade enligt Carbon Zero vilket betyder att odling och framställ… Läs mer

Pris: 89 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 6276

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!