Rabarberpaj i långpanna

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/rabarberpaj-i-langpanna/

Recept rabarberpaj i långpanna

Skriv ut receptet

Ingredienser:
12 bitar

PAJDEG
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
1/4 tsk malen kardemumma
125 g smör
3 msk crème fraiche
3–5 msk iskallt vatten

RABARBERFYLLNING
500 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/4 tsk flingsalt
finrivet skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse
1 msk färskpressad citronsaft

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker

Vem har sagt att en paj måste vara rund och bakas i pajform? Det här är ett okomplicerat recept på alla vis, som är utmärkt att baka när du inte orkar krångla med pajform!

Receptet på denna ljuvliga rabarberpaj i långpanna är hämtat ur Linda Lomelinos bok Lomelinos Pajer (Bonnier Fakta)  lomelinos_pajer_omslag

Förberedelser och tillagning:

Pajdegen
1. Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
2. Tillsätt crème fraiche och vatten (börja med den mindre mängden vatten och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Rabarberfyllning
1. Skär rabarbern i bitar. Blanda med socker, kardemumma, salt och citronskal i en kastrull.
2. Koka upp och låt sjuda i 2–3 minuter tills rabarbern mjuknat en aning och släppt ifrån sig lite vätska.
3. Rör ut majsstärkelsen i citronsaften i en liten kopp och häll sedan ner den i kastrullen under omrörning. Låt sjuda i cirka 1 minut tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.

Baka ut och grädda
1. Värm ugnen till 200°.
2. Ta fram degen i rumstemperatur. Låt eventuellt ligga framme i 5–10 minuter om den känns för hård. Kavla ut lite mindre än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till en stor rektangel, cirka 27 x 40 cm (3–4 mm tjocklek). Lägg över på ett bakplåtspapper med en skärbräda eller plåt under. Gör likadant med den andra deghalvan fast kavla den något större.
3. Lägg på rabarberfyllningen på den mindre rektangeln men lämna cirka 4 centimeter av kanten fri från fyllning. Pensla kanterna med vatten.
4. Lägg den större rektangeln ovanpå, tryck till runt kanterna och skär eventuellt kanterna jämnare med en kniv eller pizzaskärare. Gör mönster runt kanten med en gaffel. Skär ut små stjärnor av den överblivna degen och skär ett par små snitt i pajen. Ställ in pajen i frysen i 15 minuter. (På så vis håller den formen bättre i ugnen under gräddningen.)
5. Plocka fram pajen ur frysen och lägg den med bakplåtspapperet på en plåt.
6. Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen, lägg på degstjärnorna och strö rårörsocker ovanpå.
Skär några snitt i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter, sänk därefter värmen till 175° och grädda i ytterligare 25–30 minuter tills pajen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna helt och servera med vaniljglass.

Vintips

Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc

Sent skördad Sauvignon Blanc som med inslag av Gewurtztraminer och Viogner ger ett sött… Läs mer

Pris: 99 kr. 375 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 75039

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!