Dina favoriter
Laddar favoriter...

Rabarberpaj i långpanna

Vem har sagt att en paj måste vara rund och bakas i pajform? Det här är ett okomplicerat recept på alla vis, som är utmärkt att baka när du inte orkar krångla med pajform!

Ingredienser

PAJDEG
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
1/4 tsk malen kardemumma
125 g smör
3 msk crème fraiche
3–5 msk iskallt vatten

RABARBERFYLLNING
500 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/4 tsk flingsalt
finrivet skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse
1 msk färskpressad citronsaft

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker

Gör så här

Pajdegen

1.

Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål.

2.

Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen.

3.

Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

4.

Tillsätt crème fraiche och vatten (börja med den mindre mängden vatten och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Rabarberfyllning

5.

Skär rabarbern i bitar. Blanda med socker, kardemumma, salt och citronskal i en kastrull.

6.

Koka upp och låt sjuda i 2–3 minuter tills rabarbern mjuknat en aning och släppt ifrån sig lite vätska.

7.

Rör ut majsstärkelsen i citronsaften i en liten kopp och häll sedan ner den i kastrullen under omrörning. Låt sjuda i cirka 1 minut tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.

Baka ut och grädda

8.

Värm ugnen till 200°.

9.

Ta fram degen i rumstemperatur. Låt eventuellt ligga framme i 5–10 minuter om den känns för hård.

10.

Kavla ut lite mindre än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till en stor rektangel, cirka 27 x 40 cm (3–4 mm tjocklek).

11.

Lägg över på ett bakplåtspapper med en skärbräda eller plåt under. Gör likadant med den andra deghalvan fast kavla den något större.

12.

Lägg på rabarberfyllningen på den mindre rektangeln men lämna cirka 4 centimeter av kanten fri från fyllning. Pensla kanterna med vatten.

13.

 Lägg den större rektangeln ovanpå, tryck till runt kanterna och skär eventuellt kanterna jämnare med en kniv eller pizzaskärare.

14.

Gör mönster runt kanten med en gaffel. Skär ut små stjärnor av den överblivna degen och skär ett par små snitt i pajen.

15.

Ställ in pajen i frysen i 15 minuter. (På så vis håller den formen bättre i ugnen under gräddningen.)

16.

Plocka fram pajen ur frysen och lägg den med bakplåtspapperet på en plåt.

17.

Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen, lägg på degstjärnorna och strö rårörsocker ovanpå.

18.

Skär några snitt i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter, sänk därefter värmen till 175° och grädda i ytterligare 25–30 minuter tills pajen är gyllenbrun.

19.

Ta ut och låt svalna helt och servera med vaniljglass.

Receptet på denna ljuvliga rabarberpaj i långpanna är hämtat ur Linda Lomelinos bok Lomelinos Pajer (Bonnier Fakta)
Betyg
0 röster
Vad tycker du?
Portioner
12 st

Vintips till maten

339601-400x800

Alambre

69 kr

Druvig, aningen bränd, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, sultanrussin, ljust muscovadosocker, torkade aprikoser,...

LÄS MER Beställ direkt

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES