Dina favoriter
Laddar favoriter...

Rabarberkaka med kolacreme

Desserter med rabarber är alltid populärt, och bättre kan det knappast bli när samma dessert även innehåller kola.

Ingredienser

Rababerkaka
300 g mandelmassa
1 tsk krossade kardemummakärnor
150 g rumstempererat smör
4 msk vetemjöl
3 ägg
300 g rabarber
1 dl strösocker
20 g smör
½ dl ströbröd
1 tsk krossade kardemummakärnor
2 msk pärlsocker

Kolacreme
3 dl smetana
1 1/2 dl karamelliserad mjölk/dulce di leche

Gör såhär

1. Värm en ugn till 175°C. Riv ner mandelmassa i en bunke, tillsätt kardemumman och smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett efter ett under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.

2. Smöra och bröa en rund pajform, c:a 20 cm i diameter alternativt en rektangulär form, c:a 10×30 cm. Häll ner mandelsmeten. Skär rabarbern i önskad storlek och vänd de i socker. Tryck ner rabarbern i mandelsmeten och strö över resten av kardemummakärnorna och pärlsockret.

3. Ugnsbaka kakan ca 30 minuter tills den har fått en gyllene yta. Låt den svalna och plocka därefter ur den från formen.

4. Vispa smetanan med elvisp tills den är luftig och krämig. Blanda sedan ner kolan.

5. Servera rabarberkakan med kolacremen.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

339601-400x800

Alambre

69 kr

Druvig, aningen bränd, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, sultanrussin, ljust muscovadosocker, torkade aprikoser,...

LÄS MER

Mer vin & mat

mjölkchokladmousse
Sanna2-200x200

Mjölkchokladmousse

Ljuvligt len mjölkchokladmousse med marinerade citrusfrukter och mandelkrokant. Förberedelse & tillagning Marinerade citrusfrukter Skär av skalet...

LÄS RECEPT

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.