Plankstek med duchesspotatis och sparris

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/plankstek-med-duchesspotatis-och-sparris/

Recept plankstek med duchesspotatis och sparris

Skriv ut receptet

4 portioner
Tid: 45 minuter
Ingredienser
4 skivor entrecote eller oxfilé
Salt
Svartpeppar
1 knippe sparris
4 tomater

Pommes duchesse
1 kilo potatis
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
3 msk smör
1 äggula

Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
2 msk färsk hackad dragon
2 msk rödvinsvinäger
1 krm vitpeppar
2 äggulor
1/2 dl färsk hackad persilja

Planksteken är tillbaka och vi kan inte vara gladare. Här serverar vi planksteken gjord från grunden med bearnaisesås, duchesspotatis, färsk sparris och såklart den ugnsbakade tomaten.

Förberedelser & tillagning

Sätt ugnen på 250°C.
1. Pommes duchesse: Skala potatisen och skär den i små bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Häll av vattnet. Mosa potatisen med en elvisp. Blanda sedan i grädde, mjölk och smör. Rör sist i ett ägg och smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite. Häll sedan över all potatismos i en sprits.

2. Bearnaisesås: Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och 1/2 dl vatten. Koka upp och låt sjuda tills all vätska kokat in i löken. Vispa ner äggulorna i löken. Droppa sedan ner det smälta smöret under konstant omrörning. Vispa först sakta och sedan snabbare. Tillsätt persilja och resten av dragonen. Smaka av med salt och peppar.

3. Bryn köttet hastigt i smör ca 30 sekunder. Salta och peppra. Låt sedan vila under folie ca 10 minuter. Ansa under tiden sparrisen och koka i lättsaltat vatten ca 2 minuter.

4. Skär bort översta toppen på tomaterna, sätt sedan tomaterna i hålet på ekplankorna. Spritsa ut potatisen runt om. Lägg köttbitarna i mitten innanför moset. Ställ in i ugnen ca 15 minuter eller tills potatismoset fått fin färg. Ta ut och klicka över bearnaisesåsen. Servera plankorna rykande heta tillsammans med sparrisen.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

Casa Capriolo Governo

Governo - Toscanas svar på Ripasso & Appasimento!

Pris: 99 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 71002

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb