Pizza med svamp vitlök och pecorino

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/pizza-med-svamp-vitlok-och-pecorino/

Recept Pizza svamp, vitlök och pecorino, Paolo Roberto

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 pizzor
Pizzadeg
25 g jäst
3 ½ dl fingervarmt vatten (37 grader)
7 ½ dl vetemjöl special
1 ½ tsk salt

Fyllning
600 g blandad svamp, t.ex. skogschampinjoner
och trattkantareller
2 skalade hela vitlöksklyftor
1 peperoncino (torkad liten chili)
1 dl hackad persilja + lite extra
att strö över
ca 150 g grovriven lagrad
pecorino
salt och svartpeppar
olivolja av god kvalitet

En riktig italiensk pizza med svamp vitlök och pecorino i Paolo Robertos tappning.

Receptet är hämtat ur Paolo Robertos kokbok Paolo Robertos Italienska kök – mat från gudarnas stig (Bonnier Fakta)

Förberedelser & tillagning

Börja med att göra pizzadegen. Sätt i god tid ugnen på 250 grader (cirka 225 grader med varmluftsfunktion).
Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med ½ deciliter av vattnet. Tillsätt 2 matskedar av mjölet och rör ihop till en jämn smet. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Tillsätt resten av vattnet tillsammans med saltet. Häll ner resten av mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en jämn deg. Arbeta degen i 10 minuter i en köksmaskin eller med degkrokar på en elvisp, tills den känns smidig och elastisk. Det går även bra att arbeta degen för hand, men då är det viktigt att knåda den lite längre, och med lite mer kraft.

Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 2 timmar, eller till dubbel storlek. Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att grädda pizzorna.

Förbered pizzafyllningen så att den är klar när degen är färdigjäst:
Borsta eller skölj svampen och skär den i bitar. Hetta upp 2 matskedar olivolja i en stekpanna. Stek svamp, vitlöksklyftor och peperoncino i cirka 5 minuter, eller tills det mesta av vätskan har ångat bort. Tillsätt persilja och strö över lite salt och eventuellt lite peppar. Rör om och stek alltsammans i ytterligare 5 minuter. Ta upp och kasta vitlök och peperoncino.

Fördela svampen jämnt över pizzabottnarna. Strö över rikligt med pecorino och ringla över lite olivolja.

Grädda pizzorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Strö över persilja och servera genast.

Vintips

Montelciego Reserva

En mycket klassisk Rioja från familjeföretaget Bodegas Montelciego!

Pris: 99 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 2716

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!