Pizza med champinjoner och körsbärstomater

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/pizza-med-champinjoner-och-korsbarstomater/

pizza med champinjoner och körsbärstomater

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 pizzor

Pizzabotten
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
6 dl vetemjöl

Tomatsås
390 g passerade tomater
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar

Topping
12 färska champinjoner
125 g körsbärstomater
1 gul lök
3 dl riven ost
30 g ruccolasallad

Att göra sin egen pizza är både enkelt och roligt. Se våra toppingar som förslag, ni kan ju självklart toppa den goda botten och tomatsåsen med det ni gillar bäst.

Förberedelser & tillagning

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och tillsätt till jästen. Rör runt tills jästen lösts upp och tillsätt därefter salt, olja och vetemjöl. Arbeta degen länge, ca 10 minuter, på mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma varje del till en rund boll. Jäs under bakduk i ungefär 30 minuter, eller tills bollarna nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 250°. Kavla ut varje degbit till en rund platta och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

Tillaga tomatsåsen genom att koka upp passerade tomater, timjan och oregano och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Borsta champinjonerna och skär dem i tunna skivor. Fräs dem i lite olja så att de mjuknar och får lite färg. Halvera körsbärstomaterna och skär löken i tunna skivor.

Bred tomatsåsen på pizzabottnarna och strö på det mesta av osten. Lägg på de stekta champinjonerna, lök, tomater och ruccolasallad. Strö på det sista av osten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Garnera eventuellt med mer ruccola innan servering.

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.

Recept och foto: Sofia Tegnefur – The Nordic Kitchen

 

Vintips

Moncaro Dragunera Syrah

Fylligt, smakrikt och ekologiskt vin från Sicilien. Dragunera är sicilianska för storm… Läs mer

Pris: 229 kr. 3000 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 2846

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!