Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/pasta-med-vitvinsas-skaldjur-och-kallrokt-lax/

Pasta med vitvinsås skaldjur och kallrökt lax

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
Vitvinsås:
2 msk smör
1 stor schalottenlök, finhackad
1 dl vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
5 dl grädde
1 dl mjölk
2 krm salt
2 krm vitpeppar
2 krm kajennpeppar
3–4 msk Maizenaredning
Dessutom:
300 g bavette eller annan pasta
75 g färska räkor med skal
75 g skalade kräftstjärtar
150 g strimlad kallrökt lax
1–2 nävar rucola och/eller babyspenat
flingsalt och nymald svartpeppar

Laxpasta med kallrökt lax och skaldjur i vitvinssås är enkelt att slänga ihop och så gott! Toppa med lite gröna blad och njut med ett glas välkylt vitt vin.

Vi älskar middagar som är enkla att tillaga men som känns lyxiga: Denna pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax platsar med beröm in på den listan. Servera gärna denna pasta med ett torrt, franskt friskt vitt vin som till exempel en Petit Chablis.

Förberedelser och tillagning:

1. Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken mjuk utan att den får färg.
2. Tillsätt vin, fiskfond, grädde, mjölk, salt, vitpeppar och kajennpeppar.
3. Koka upp och sila bort löken.
4. Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka utan lock så en tredjedel av såsen reduceras bort. Red av med Maizena enligt förpackningen.
5. Koka pastan al dente och häll av genom ett durkslag.
6. Skala räkorna.
7. Blanda pastan med såsen och vänd i räkor och kräftstjärtar.
8. Fördela pastan på fyra tallrikar och toppa med laxstrimlor och rucola och/eller bladspenat. Strö på lite flingsalt och krydda med nymald svartpeppar.

Recept och styling: Liselotte Forslin
Foto: Anders Bergersen

Vintips

Petit Chablis Ropiteau box

Petit Chablis äntligen på box!

Pris: 349 kr. 2000 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 2150

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!