Pasta med kalkonfilé mangold och fänkål

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/pasta-med-kalkonfile-mangold-och-fankal/

Recept pasta med kalkonfile, mangold och fänkål

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
400 g tagliatelle
400 g kalkonbröstfilé
4 schalottenlökar
300 g mangold eller svartkål
1 litet fänkålsstånd
1 finsmulad peperoncino
(liten torkad chili)
1 dl torrt vitt vin
2 dl visp- eller matlagningsgrädde
olivolja
smör
salt och svartpeppar
rivet skal från 1 citron, eller
efter smak
nyriven parmesanost till servering

Ett underbart italienskt pastarecept med kalkonfilé, mangold och fänkål av Paolo Roberto. Inspirationen till detta recept är hämtat från hans italienska fastrar men han har på eget bevåg och med livet som insats tillsatt lite grädde i receptet.

Receptet är hämtat ur Paolo Robertos kokbok Paolo Robertos Italienska kök – mat från gudarnas stig (Bonnier Fakta)

Vi serverar gärna ett lite lättare rött vin till en rätt som denna för att inte ta över råvarornas subtila smaker.

Förberedelser & tillagning

Putsa kalkonfilén fri från eventuella senor och skär den i 2 × 2 cm stora tärningar. Salta och peppra.

Strimla löken. Skär bort de grövsta stjälkstockarna på mangolden och dela sedan bladen i stora bitar. Ansa fänkålen och skär bort stocken i mitten. Hacka resten av fänkålen grovt. Hetta upp olivolja och en klick smör i en stor stekpanna som rymmer hela rätten. Bryn kalkontärningarna tills de är gyllenbruna
och lägg sedan över dem på en tallrik.

Häll lite olivolja i samma panna. Fräs lök, fänkål och peperoncino på låg värme i ett par minuter, tills allt har mjuknat utan att ta färg. Tillsätt mangold, salta och peppra. Häll sedan i vinet och låt allt puttra tills det mesta av vinet har ångat bort. Blanda ner kalkon tärningar och grädde och låt koka sakta utan lock i cirka 10 minuter, eller tills blandningen har tjocknat lite och kalkonköttet är genomkokt.

Koka pastan »al dente« i lättsaltat vatten. Låt pastan rinna av i ett durkslag och blanda sedan ner den i pannan. Rör ner citronskal
och smaka av med salt och peppar. Servera genast tillsammans med parmesan.

Vintips

Château de Pierreux Brouilly

Elegant Beaujolais!

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 2293

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!