Dina favoriter
Laddar favoriter...

Enkel paella med kyckling och räkor

Vivas enkla paella med kyckling och räkor är perfekt mat när man ska bjuda många. För extra festlig variant använd hel styckad kyckling med ben och gör egen färsk buljong på skrovet som används i paellan. Toppa med färska skaldjur strax före servering som på bilden. För en äkta spansk känsla laga paellan över öppen eld. I glaset ser vi gärna ett fruktigt spanskt rosévin! I en rätt som paella hittar vi många smaker - till det vill vi också ha ett härligt smakrikt vin som inte försvinner gentemot matens smaker. Gärna rosé, vinets fruktiga toner möter också upp skaldjuren söta kött och rosévinets medelfylliga kropp går fint ihop med kycklingens lätta textur.

209 kr
Ett friskt och fruktigt rosévin från Spanien. Ekologiskt! 99 Rosas...

Ingredienser

400-500 g kycklinglårfilé, gärna ekologisk
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
0,75-1 dl olivolja
1 paket saffran
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
1 liten röd paprika
200 g gröna bönor/haricots verts
250 g tomater
3,5 dl ris, parboiled eller avorioris
7 dl höns eller kycklingbuljong
(eller 2 buljongtärningar upplöst i 7 dl vatten)
+ extra vatten för spädning vid behov
2 citroner i klyftor
100 g skalade räkor
(skaldjur till garnering)

Gör så här

1. Skala och hacka tomaterna. Om tomaterna är fasta brukar det gå bra att skala med en bra potatisskalare eller kniv. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem några minuter i hett vatten och sedan dra bort skalet.

2. Hacka lök och vitlök.

3. Skär kycklingköttet i bitar.

4. Tärna eller strimla paprika, skär gröna bönor i bitar.

5. Hetta upp rikligt med olivolja i en stor wokpanna/traktörpanna/paellapanna.

6. Fräs kycklingen.

7. Tillsätt lök och vitlök, saffran, paprikapulver, cayennepeppar och grönsaker. Låt fräsa ett par minuter, håll lite koll och rör om så det inte blir bränt.

8. Tillsätt ris, tomater, buljong och vatten. Låt sjuda i cirka 20 minuter. Späd med vatten om det kokar torrt.

9. När riset känns nästan klart och nästan all vätska kokat in, drag bort från värmen, blanda i skalade räkor, lägg på citronklyftor och låt stå och ånga ett par minuter på eftervärme.

10. Låt var och en pressa över citron efter tycke och smak.

Recept och styling: VIVA
Foto: Emma Mattsson
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES