Enkel paella med kyckling och räkor

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/paella/

recept enkel paella med kyckling och räkor

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
400-500 g kycklinglårfilé, gärna ekologisk
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
0,75-1 dl olivolja
1 paket saffran
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
1 liten röd paprika
200 g gröna bönor/haricots verts
250 g tomater
3,5 dl ris, parboiled eller avorioris
7 dl höns eller kycklingbuljong
(eller 2 buljongtärningar upplöst i 7 dl vatten)
+ extra vatten för spädning vid behov
2 citroner i klyftor
100 g skalade räkor
(skaldjur till garnering)

Ecovias enkla paella med kyckling och räkor är perfekt mat när man ska bjuda många.

För extra festlig variant använd hel styckad kyckling med ben och gör egen färsk buljong på skrovet som används i paellan. Toppa med färska skaldjur strax före servering som på bilden. För en äkta spansk känsla laga paellan över öppen eld, passa noga bara så att det inte bränns i botten.

Till denna rätt tycker vi det är gott att servera ett vitt fruktigt vin med en viss fyllighet och en lätt fatkaraktär.

Förberedelser och tillagning:

Skala och hacka tomaterna. Om tomaterna är fasta brukar det gå bra att skala med en bra potatisskalare eller kniv. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem några minuter i hett vatten och sedan dra bort skalet.

Hacka lök och vitlök.  Skär kycklingköttet i bitar. Tärna eller strimla paprika, skär gröna bönor i bitar. Hetta upp rikligt med olivolja i en stor wokpanna/traktörpanna/paellapanna. Fräs kyckling, tillsätt lök och vitlök, saffran, paprikapulver, cayennepeppar och grönsaker. Låt fräsa ett par minuter, håll lite koll och rör om så det inte blir bränt.

Tillsätt ris, tomater, buljong och vatten. Låt sjuda i cirka 20 minuter. Späd med vatten om det kokar torrt. När riset känns nästan klart och nästan all vätska kokat in, drag bort från värmen, blanda i skalade räkor, lägg på citronklyftor och låt stå och ånga ett par minuter på eftervärme. Låt var och en pressa över citron efter tycke och smak.

Recept och styling: Ecoviva – ekologiska matkasse
Foto: Emma Mattsson

Vintips

Côtes-du-Rhône Reserve blanc

Côtes du Rhône Reserve Blanc – det vita guldet från Rhônedalen!

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 76602

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb