Örtfyllda järpar med bakad fetaost

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/ortfyllda-jarpar-med-bakad-fetaost/

recept bakad med fetaost örtkryddade järpar

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
500 gram ekologisk blandfärs el nötfärs
1/2 tsk salt
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta, riven
ca 1 msk hackad färsk rosmarin
ca 1 msk hackad färsk salvia
Svartpeppar efter smak

1 – 2 paket fetaost

ca 1 kg blandade rotfrukter
t ex rödbeta, palsternacka,
potatis, morot, rotselleri
2 rödlökar
olivolja
salt

Att baka fetaost gör osten härligt krämig i konsistensen. Ett underbart tillbehör till kött- eller fiskrätter. Här serverar vi den med järpar smaksatta med rosmarin, salvia och vitlök samt tunt skivade och rostade rotfruker. Enkel, god och nyttig mat.

Förberedelser & tillagning

Värm ugnen till 200 grader
Skala och skiva rotfrukterna riktigt tunt  med en vass kniv och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla lite olivolja över rotfrukter och strö på lite salt eller örtsalt. Rosta i ugn i cirka 25 minuter beroende på ugn och hur tunt du skivat rotfrukterna, de ska bli lite sega i konsistensen. Öppna ugnsluckan då och då under tiden för att släppa ut ånga. Använder du mycket potatis som innehåller mycket vätska rekommenderar vi att du lägger det på två plåtar och använder varmluft för att rotfrukterna ska få bästa konstisens.

Sätt in fetaosten i ugnen när det är ungefär 15 minuter kvar av rotfrukterna.

Gör färsen medan rotfrukterna är i ugnen. Hacka rosmarin och salvia fint. Riv vitlöken på ett zestjärn. Blanda alla ingredienser till en smidig färssmet. Blöt händerna och forma färsen till järpar eller biffar. Stek järparna i en blandning av smör och olivolja.

Servera järparna med de rostade rotfrukter och den bakade fetaosten. Garnera gärna med lite mer färska hackade örter.

 

Vintips

Errazuriz Estate Series Cabernet Sauvignon

En ursprungstypisk, fyllig och smakrik Cabernet Sauvignon från Errazuriz, med smak av k… Läs mer

Pris: 99 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 2205

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!