Nötfärsbiffar med rostade morötter och dukkah

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/notfarsbiffar-med-rostade-morotter-och-dukkah/

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner

Färsbiffarna
400- 500 g köttfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
1 näve hackad persilja
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar

Dukkah
100 g hasselnötter
50 g mandel
50 g sesamfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
ca 1/2 tsk havssalt

Tillbehör
ca 500 g morötter
olivolja
salt
Potatis eller bulgur
turkisk yoghurt

I denna rätt serverar vi saftiga nötfärsbiffar smaksatta med citron, vitlök och persilja med ugnsrostade morötter som toppas med krydd- och nötblandningen dukkah. För den som vill kan man även servera rostad potatis eller bulgur till.

Förberedelser & tillagning

Dukkah
Rosta hasselnötterna och mandeln i en torr stekpanna. Mixa dem sedan i en matberedare tills det är i små bitar men inte ett mjöl.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Rör hela tiden så de inte bränns. Lägg i kryddorna mot slutet så att värmen ger dem lite mer smak. Blanda sedan ned i hasselnötterna och mandeln tillsammans med saltet.
Det som blir över efter måltiden bör förvaras svalt i en tättslutande burk.

Morötterna
Sätt ugnen på 200 -225 grader.
Skala morötterna och skiva dem i stavar eller om det är späda sommarmorötter kan du tillaga dem som dem är.
Lägg morötterna i en ugnsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Rosta i ugnen i ungefär 20 minuter.

Färsbiffarna
Finhacka vitlök och persilja och blanda ner i köttfärsen.
Skölj citronen och riv ner skalet i köttfärsen. Använd bara det yttersta av skalet. Dela citronen och pressa ner ungefär hälften i färssmeten. Smaksätt färsen med salt och nymald svartpeppar. Rör ihop allt och forma biffar av smeten.
Stek i en blandning av smör och olivolja för fin yta och god smak.

Servera biffarna tillsammans med morötterna som du toppar med dukkah samt gärna en klick turkisk yoghurt.

Recept och foto: Viva Vin & Matklubb

Vintips

Savanha Reserve Selection Merlot

Klassisk Merlot från Western Cape i Sydafrika.

Pris: 89 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 2367

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb