Dina favoriter
Laddar favoriter...

Nässelsoppa med rökt laxröra

Nässelsoppa är en favorit hos många. Här med en twist med rökt laxröra!

Ingredienser

Nässelsoppa
150 g rensade nässlor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/6 fänkål, ca 50 g
1 ½ dl torrt vitt vin, gärna av sauvignon blanc
2 cl pastis (valfritt)
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 msk hackad körvel
olivolja och salt

Rökt laxröra
100 g varmrökt laxfilé utan skinn
1/2 liten rödlök
1/4 äpple
50  majonnäs
1 msk finhackad körvel

Gör såhär

1. Koka upp saltat vatten och koka nässlorna i c:a 30 sekunder. Kyl sedan ner dem i kallt vatten eller i ett isbad och lyft direkt därefter upp dom.

2. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och fänkål i olivolja, i en kastrull. Häll på vinet och pastisen och koka i 3 minuter.

3. Häll sedan ner buljong, mjölk och grädde och låt det koka tills ca 6 dl återstår.

4. Mixa soppan slät i en mixer tillsammans med nässlor och körvel. Smaka av med salt.

5. Finhacka rödlöken och blanda den med laxen, majonnäsen och körveln.

6. Häll upp soppan i 4 djupa tallrikar och lägg ner laxröran. Toppa gärna med lite färsk körvel.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

658002_Moncaro-Trebbiano_375_web-201x800

Moncaro Trebbiano DOC

59 kr

Lanseras i Systembolagets fasta sortiment den 1 juni 2020, både på hel- och halvflaska. Moncaro Trebbiano...

LÄS MER

Mer vin & mat

Dievole

Dievole

Dievole befinner sig i en av Italiens mest kända vinregioner med dess kullar och cypresser, nämligen...

LÄS MER

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.