Mors dilldoftande laxgryta

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/mors-dilldoftande-laxgryta/

recept mors dilldoftande laxgryta

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
ca 600 g färsk eller 4 st 150 g portionsbitar lax.
1 burk crème fraiche
2 rågade msk fryst dill
1 buljongtärning (grönsaks- eller fiskbuljong)
1 msk färskpressad citron
ca ½ tsk nymalen svartpeppar + ev lite salt
Tillbehör
potatis
grönsallad
tomat
citronklyftor

Vällagad mat behöver inte ta lång tid. Den här supersmarriga laxgrytan gör du på 15 minuter.

Grytan går lika bra att göra på fryst lax som på färsk, se bara till att tina laxen först. Lättast gör du det genom att lägga den frysta laxen i sin förpackning i kallt vatten, den tinar på cirka 20 minuter. I receptet har vi valt att använda fryst dill då den ger lite mustigare smak. Använder du färsk dill kan du behöva öka på mängden något.

Förberedelser & tillagning

Koka potatisen.

Skär laxen i ca 3x3cm stora tärningar

Häll i crème fraiche i en kastrull eller gryta och värm den på medelvärme. Smula i buljongtärningen, tillsätt den frysta dillen och låt sjuda i ca 5 min.

Lägg i laxen och låt sjuda i ytterligare 5-10 min, tills laxen delar sig något och inte är rå inuti.

Tillsätt nymalen svartpeppar en citronskiva och några färska dillkvistar strax innan servering

Servera med kokt potatis och gärna en enkel sallad (grönsallad tomat+ lite vinägrett).

Recept och foto: Jonas Larsson

Vintips

Contessa delle Dolomiti

Krispig och smakrik vinnyhet från Dolomiterna!

Pris: 239 kr. 3000 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 2531

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!