Mjukbakad lax med grönsaker i enkel cidersmörsås

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/mjukbakad-lax-med-gronsaker-enkel-cidersmorsas/

mjukbakad lax med grönsaker i enkel cidersmörsås

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
4 laxfiléer à 150 g
olivolja
salt
150 g sockerärtor
150 g morot
150 g vitkål
300 g kokt potatis
cidersmörsås
4 dl kycklingbuljong
(eller annan valfri god
buljong)
1 msk äppelcidervinäger
½ dl äppelcider
75 g smör

På runt 30 minuter har du en vällagad och balanserad laxrätt. Den är förvisso från en kokbok om vardagsmat men vi tycker den passar lika bra en helgkväll.

Till denna laxrätt tycker vi att ett friskt, fruktigt och aromatiskt vitt vin passar bäst till som kan möta laxens fetma.

Receptet  är hämtat ur kokboken Fredagskockens bästa vardagsmat på 20, 30 eller 40 minuter (Semic)

Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm

Förberedelser & tillagning

Värm ugnen till 100 °C. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och salta dem. Ugnsbaka i ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 45 °C.

Finstrimla grönsakerna och dela de kokta potatisarna.

Häll buljong, vinäger och äppelcider i en kastrull och låt det koka upp. Koka i ca 5 minuter tills ca 3 dl återstår. Mixa eller vispa ner smöret och lägg därefter ner grönsakerna och potatisen. Låt det puttra i ett par minuter och smaka av med salt. Servera direkt med den bakade laxen.

Vintips

Foot of Africa Grand Reserve

Etisk nyhet från Foot of Africa! Eleganta, friska och fruktiga Grand Reserve är det för… Läs mer

Pris: 219 kr. 3000 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 2661

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!