Dina favoriter
Laddar favoriter...

Sommartårta med jordgubbar, hallon, kardemumma och rostad mandel

Med inspiration från såväl Pavlova som från en klassisk jordgubbstårta skapades denna nya sommarfavorit. Enkel men nytänkande. Och riktigt riktigt god! Speciellt tillsammans med ett sött vin med toner av bränt socker, choklad och kanel.

Ingredienser

Sockerkaksmarängbotten
75 g rumsvarmt smör
135 g strösocker (1 ½ dl)
60 g äggulor (ca 4 st)
¾ dl mjölk
90 g vetemjöl (1 ½ dl)
1 ½ tsk bakpulver
1 citron
1 krm salt
150 g äggvitor (ca 4 st)
270 g strösocker (3 dl)

Kardemummagrädde
6 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk krossad kardemumma
400 g jordgubbar
200 g hallon
1 dl flagad rostad mandel
1 lime
basilika

1. Värm ugnen till 150 C. Vispa smör och socker tills det är ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och sedan mjölken. (Det kan skära sig här, men det går ihop när du tillsätter mjölet). Finriv det yttersta skalet av citronen. Blanda ner mjöl, bakpulver, citronskalet och salt.

2. Bred ut smeten på bakplåtspapper, på en ugnsplåt. (Det blir ett ganska tunt lager).

3. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret. Vispa tills du har en glansig maräng som blir toppig när du drar visparna ur smeten.

4. Bred marängen ovanpå smeten i långpannan. Ugnsbaka ca 45 minuter. Marängen ska ha fått lite färg när du tar ut den. Ta försiktigt loss bottnen från bakplåtspappret och låt den svalna.

5. Lättvispa grädden med sockret och kardemumman.

6. Lägg tårtbotten på ett stort fat eller en bricka. Bred på kardemummagrädden och låt tårtan stå och dra i minst 30 minuter.

7. Ansa och skiva jordgubbarna.

8. Toppa tårtan med bären och mandeln. Avsluta med att finriva över det yttersta skalet av limen och toppa med lite basilika.

Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
15 st
Tillagningstid
1 tim 20 min

Vintips till maten

339601-400x800

Alambre

69 kr

Druvig, aningen bränd, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, sultanrussin, ljust muscovadosocker, torkade aprikoser,...

LÄS MER

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA