Majskycklingfilé med dragonpotatispuré och citronolja

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/majskycklingfile-med-dragonpotatispure-och-citronolja/

Bakad majskyckling med dragonpotatispuré & citronolja

Skriv ut receptet

Ingredienser:

4 portioner

4 majskycklingfiléer med skinnet kvar
salt och nymald svartpeppar
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
12 cocktailtomater, halverade
12 kalamataoliver utan kärnor

Dragonpotatispuré:
700 g mandelpotatis, skalad
2 dl vispgrädde
1 msk torkad dragon
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
30 g babyspenat
salt

Citronolja:
3/4 dl rapsolja av god kvalitet
1/2 citron, rivet skal och pressad saft

Ett underbart recept på ugnsbakad majskycklingfilé av Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Den här kycklingen blir extra saftig eftersom den bakas på låg temperatur.

Tillsammans med den krämiga potatispurén med smak av dragon samt den friska citronoljan har du här den perfekta söndagsmiddagen.

Receptet är hämtat ur boken 52 helger: Årets alla helger på ett fat av Louise Johansson.

Foto: Stefan Edetoft

Förberedelser & tillagning

Värm ugnen till 100 grader, varmluftseffekt.

Salta, peppra och stek kycklingfiléerna gyllene på varje sida i olja och smör, ta upp och lägg över i en ugnssäker form. Stek cocktailtomater och oliver i pannan tills de får lite färg, fördela över kycklingen. Ugnsbaka med termometer tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.

Sjud under tiden mandelpotatisen i lättsaltat vatten. Koka upp grädde och dragon i en annan kastrull, ta av från värmen och låt dra medan potatisen kokar. Häll av och ånga av potatisen. Pressa potatisen med smöret genom en potatispress i en stor bunke. Häll i lite av grädden och rör till en puré, späd med mer vätska till önskad konsistens och smaka av
med citronsaft, citronskal och salt. Rör i babyspenaten.

Blanda rapsolja med citronsaft och citronskal.

Servering

Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Lägg lite puré i botten på fyra djupa tallrikar och toppa med kycklingskivor. Lägg några tomater och oliver runt om och ringla över lite citronolja.

Vintips

Grande Nuit Sauvignon Blanc

Krispigt och fräscht vitt franskt vin gjort på sauvignon blanc från Pays d´Oc.

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 72649

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb