Dina favoriter
Laddar favoriter...

Majskycklingbröst med honungsglaserad vit sparris och bearnaise på brynt smör

Majskycklingbröst med klassiska tillbehör i ny tappning! I glaset rekommenderar vi ett glas kryddig och generös Pinot Noir med mjuka tanniner och fatkaraktär.

Ingredienser

4 majskycklingbröst a ca 160 g
8 rädisor
80 g småbladig sallad
2 tsk pressad citronjuice
salt, svartpeppar och olivolja

Bearnaise på brynt smör
175 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk finhackad dragon + stjälkarna
1 msk finhackad persilja + stjälkarna

Honungsglaserad vit sparris
600 g vit AAA-sparris
salt, smör och honung

Till servering
kokt potatis

Gör såhär

Bearnaise på brynt smör

1. Koka smöret i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt, dra då av det från plattan och låt det svalna något. Smöret ska vara ca 60 C när det senare ska vispas ner i såsen.

2. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persiljan och dragonen. Koka tills ca 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.

3. Vispa äggulorna och reduktionen på låg temperatur (eller i ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort det från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Tillsätt dragonen och persiljan. Smaka av med salt. Om Bearnaisesåsen känns för tjock så späd den med några droppar ljummet vatten.

Majskycklingbröst

4. Värm ugnen till 120 C. Salta och peppra kycklingen.

5. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur. Lägg ner kycklingen med skinnsidan nedåt och stek i ca 4 minuter tills skinnet är riktigt krispigt. Vänd då kyckling och stek vidare i ca 3 minuter.

6. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 63–64 grader, låt sedan vila ett par minuter före servering (då kommer kärntemperaturen vara ca 66 grader). Tranchera kycklingen före servering.

Honungsglaserad vit sparris

7. Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant.

8. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sparrisen i rikligt med smör ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.

9. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.

Till servering

10. Hyvla eller skiva rädisorna supertunt och blanda med den småbladiga salladen, citronjuicen och en liten nypa salt.

11. Servera kycklingen med sparrisen, rädissalladen, bearnaisesåsen och kokt potatis.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

District 7 Pinot Noir

District 7 Pinot Noir

129 kr

Charmig och generös Pinot noir från Kaliforniens sjunde distrikt Monterey. Varmfruktig, kryddig och med en elegans...

LÄS MER

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA