Krämig lövbiffspasta med svamp, pinjenötter och rödbetschips

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/lovbiffspasta-med-svamp-pinjenotter-och-rodbetschips/

recept krämig lövbiffspasta med svamp, pinjenötter och rödbetschips

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
400 g tagliatelle

Pastasåsen
400 g lövbiff (gärna ekokött)
1 gul lök eller 2 st bananschallotten
1 vitlökskyfta
3 dl grädde
1 dl rödvin
1-2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 kvist färsk rosmarin
knappt 1 kryddmått nyriven muskotnöt
smör och olivolja att steka i
salt
nymald svartpeppar

Svampen
250 g kastanjechampinjoner
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk hackad persilja
smör att steka i
salt

Tillbehör
rostade pinjenötter
parmesanost
rödbetschips
(ruccola)

Pasta + svamp + grädde = sant. I denna krämiga pastarätt får lövbiffen sällskap med vitlök, nystekt svamp, rosmarin och muskot. Vi toppar med nyriven parmesan, rostade pinjenötter samt krispiga och söta rödbetschips som ger en extra  textur och smakdimension. I glaset bjuder vi gärna på ett italienskt vin.

Förberedelser & tillagning

Rosta pinjenötter i en het och torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.

Skiva svamp och hacka vitlöken fint. Hacka persilja och ställ åt sidan.

Hacka lök och skiva köttet i strimlor. Finhacka rosmarinen.

Koka upp pastavatten.

Bryn köttet snabbt på hög värme i en blandning av smör och olivolja tills det har fått lite färg. Sänk värmen och tillsätt lök och vitlök som får steka med till dess att de mjuknat lite. Häll i grädde, rödvin, oxfond, soja och muskotnöt och låt koka ihop på medelhög värme under cirka 10-15 minuter.

Under tiden såsen kokar, stek svampen i torr panna med lite salt. Svampen brukar vätska av sig en hel del, häll då gärna av denna vätska i pastasåsen. Tillsätt sedan vitlök och smör som får steka med. När svampen nästan är klar, tillsätt finhackad persilja.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Vill man ha den al dente brukar det vara lagom att låta den koka en minut mindre än vad det står på paketet.

Smaka av pastasåsen medan pastan kokar och tillsätt eventuellt mer salt, nymald svartpeppar eller lite mer oxfond.

Riv parmesanost och krossa rödbetschipsen lätt genom att klämma på chipspåsen.

Servera direkt när pastan är klar! Lägg upp pastan i halvdjupa skålar och skeda över den krämiga lövbiffssåsen. Toppa med den vitlöksstekta svampen, nyriven parmesan, rostade pinjenötter och krossade rödbetschips. Vill man ha något grönt till passar ruccola bra till denna rätt.

Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Vintips

Livio Pavese Corniolo

För första gången lanseras en Superpiemonte i Sverige – Livio Pavese Corniolo 2010! N… Läs mer

Pris: 129 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 71802

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!