Laxtartar med gurka, fänkål och dillmajonnäs

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/laxtartar-med-gurka-fankal-och-dillmajonnas/

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
Laxtartar
100 g gurka
75 g fänkål
200 g lax
2 msk + 1 msk
pressad citronjuice
salt
2 msk olivolja

Dillmajonnäs
2 äggulor
1 msk pressad
citronjuice
2 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill
salt
1 ½ dl olja med
neutral smak

Till servering
krutonger och dill

En härlig förrätt att börja en helgmiddag med. Denna lyxiga laxtartar med gurka, fänkål och dillmajonnäs serverar vi gärna tillsammans med ett friskt vitt vin.

Receptet  är hämtat ur kokboken Fredagskockens helgmenyer: trerättersmiddagar med vintips (Semic) 

Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm

Förberedelser & tillagning

Kan förberedas
Börja med majonnäsen: Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs. Majonnäsen räcker till fler, men är svår att göra mindre av.

Skala och kärna ur gurkan. Fintärna gurka och fänkål. Fintärna också laxen och lägg den för sig.

Vid servering
Marinera laxen i 2 msk citronjuice och lite salt i ca 2 minuter. Sila bort vätskan från laxen. Blanda samman 1 msk citronjuice med olivoljan, blanda ner gurka och fänkål och smaka av med salt.

Lägg upp laxen i fyra små skålar eller glas. Lägg på grönsakerna med citronoljan och toppa med krutonger, dillkvistar och dillmajonnäs.

Vintips

Grande Nuit Sauvignon Blanc

Krispigt och fräscht ekologiskt franskt vin gjort på sauvignon blanc.

Pris: 89 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 71966

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!