Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Lax och sparris med basilikamajonnäs

Bakade i papper blir både lax och sparris smakrika och saftiga, med fin krydda från citronen. En örtig majonnäs fulländar festen. Serveras med fördel tillsammans med en krispig riesling.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

ca 500 g grön sparris
salt
nymalen vitpeppar
600–700 g skinn- och
benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
rivet skal av 1 citron
2–3 msk pressad
citronsaft
1 citron i skivor
50 g smör

BASILIKAMAJONNÄS
1 rejäl näve färska
basilikablad
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 ½ dl rapsolja
salt
vitpeppar

TILL SERVERING
kokt färskpotatis

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180°. Lägg 2–3 ark bakplåtspapper omlott i en ugnsform. Skölj sparrisen och bryt av den nedre torra delen. Lägg sparrisen i botten på formen och krydda lätt med salt och peppar.

2. Lägg laxen på sparrisen. Salta, peppra och fördela rivet citronskal över. Häll på citronsaften, lägg på citronskivorna och hyvla smöret över. Vik upp bakplåtspapperet och försegla till ett paket. Baka i ugnen 20–25 minuter.

3. Basilikamajonnäs: Grovhacka basilikan, lägg i en skål med äggulor, senap och vinäger. Kör med stavmixer tills basilikan är finfördelad. Har du inte stavmixer, hacka basilikan så fint du kan för hand. Tillsätt sedan rapsoljan i en fin stråle under ständig vispning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.

4. Ställ formen på bordet, veckla upp papperet och känn dofterna sprida sig! Servera med potatis och basilikamajonnäsen.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Håkan Larssons bästa mat till vinet : nya frestelser och älskade favoriter (Bonnier Fakta)
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
35 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

grillad torskrygg med kantarellsmör
Mattias Larsson
30 min

Grillad torskrygg med kantarellsmör

Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.