Dina favoriter
Laddar favoriter...

Lammytterfilé med bakad jordärtskocka, picklad jordärtskocka, jordärtskockscreme och brynt hasselnötssmör

Underbart mört lamm med jordärtskocka på tre vis. Till den här rätten väljer vi ett rustikt rödvin som passar till lammköttets struktur och med en nötighet som gifter sig med jordärtskockans och hasselnötssmörets aromer.

119 kr
Allegrini Valpolicella Superiore är nyanserad och kryddig med inslag av...

Ingredienser

700 g lammytterfilé, urbenad och putsad
salt, svartpeppar, olivolja, smör och rosmarin

Råpicklad jordärtsskocka (görs med fördel dagen före)
120 g jordärtskocka
3/4 dl ättika
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
salt

Jordärtskockscrème
275 g jordärtskocka
¾ dl vispgrädde
¾ dl mjölk
salt
Bakade jordärtskockor
4 jämnstora jordärtskockor
50 g småbladig spenat
olja och salt

Brynt hasselnötssmör
100 g smör
60 g hasselnötskärnor

 

Gör så här

Råpicklad jordärtsskocka

1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt.

2. Kyl ner lagen.

3. Skiva jordärtskockan supertunt (gärna med mandolin) och lägg ner den i lagen.

4. Låt marinera i minst 30 minuter. Gärna över natten.

Jordärtskockscrème

5. Skala jordärtskockorna till crèmen och skär dem i mindre bitar.

6. Lägg jordärtskockorna i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk.

7. Koka upp och låt dem koka i ca 30 minuter tills de är sönderkokta.

8. Mixa slätt och smaka av med salt.

Bakad Jordärtskocka

9. Värm ugnen till 220 C.

10. Dela de sista jordärtskockorna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.

11. Blanda jordärtskockorna med olja och salt och ugnsbaka i ca 30 minuter tills de är genommjuka.

12. Ta ut kockorna från ugnen och blanda med spenatbladen.

Lammytterfilé

13. Salta och peppra lammet.

14. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

15. Bryn lammytterfilén i olivolja, smör och en rosmarinkvist i cirka 7-8 minuter, tills kärntemperaturen är 45 C.

16. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda så att temperaturen vilar upp till ca 52 C.

17. Tranchera köttet och servera direkt.

Brynt hasselnötssmör

18. Lägg smöret och hasselnötterna i en kastrull.

19. Koka upp och låt det koka kraftigt några minuter tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, dra då av kastrullen.

Servering

20. Servera lammytterfilé med jordärtskockscremén samt de picklade och bakade jordärtskockorna. Toppa med det brynta hasselnötssmöret.

I videon nedan kan du ta del av en vinprovning där Fredagskocken testar Allegrini-vin och lagar just detta lammrecept!

Betyg
16 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 10 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

allegrini_la_grola_wrap_webb-206x800

La Grola

189 kr

La Grola är nyanserad, kryddig och har fatkaraktär! Med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, basilika...

LÄS MER

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA