Dina favoriter
Laddar favoriter...

Lammstek med chevregratinerad potatis- och fänkålsgratäng

Lammstek unnar man sig alldeles för sällan, men när det väl sker, så ska det gärna serveras en potatisgratäng till!

Ingredienser

Lammstek och sotad sparris
1 bit urbenad lammstek a ca 800 g
2 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar
300 g grön sparris
30 g ruccola
salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn

Potatisgratäng
500 g fast potatis
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
3 dl vispgrädde
300 g chevre
salt

Gör såhär

1. Värm ugnen till 125 C. Bind upp lammsteken och salta och peppra den. Krossa vitlöksklyftorna och grovhacka rosmarinen. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn steken i olja tillsammans med vitlök och rosmarin tills den fått fin färg. Lägg steken i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 1 timme och 15 minuter tills kärntemperaturen är 55 C. Låt steken vila ca 10-15 min (så blir kärntemperaturen ca 58 C) innan du trancherar och serverar den. (Observera att tiden kan skilja ganska mycket beroende på tjockleken på lammsteken).

2. Koka under tiden upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlöken och skiva fänkålen. Lägg ner potatis, vitlök och fänkål i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Smula över getosten och ugnsbaka gratängen på 225 C tills den har en fin gratinerad yta.

3. Ansa sparrisen och värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja  ca 3 minuter till en fin sotad färg. Smaka av med salt.

4. Lägg upp sparrisen och fina skivor av lammsteken. Ringla över lite av stekskyn, strö över ruccola och lite flingsalt. Servera med gratängen.

Tips: Lammstek finns ofta också att köpa nätad om man vill slippa att binda upp den.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 45 min

Vintips till maten

le_chef_rouge_71046_webb-224x800

Le Chef Rouge

89 kr

Le Chef Rouge är ett smakrikt vin gjort på södra Frankrikes premiumdruvor Syrah, Grenache, Cinsault och...

LÄS MER

Mer vin & mat

Pasta med chorizo recept
Skärmavbild-2020-04-28-kl.-06.12.02-200x200
40 min

Pasta med chorizo

Man kan aldrig få nog av pasta, det är så tacksamt lättlagat och enkelt att att vända ner det man är sugen på, till exempel chorizo. Detta recept erbjuder lite rökighet och sting!

LÄS RECEPT

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.