Dina favoriter
Laddar favoriter...

Lammracks med rosmarinrostad potatis

Ingredienser

4 portioner
ca 90 min

Ingredienser
Lammracks
ca 800 g lammracks
4 msk olivolja
färska örter
salt och nymalen svartpeppar
1 st citron (rivet skal)

Rosmarinrostad potatis
8–10 st potatisar (beroende på storlek)
2–3 msk olivolja
några kvistar färsk rosmarin
salt och nymalen svartpeppar
ev lite honung

Rödvinssky
1 st schalottenlök
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
salt

Tillbehör
6–8 små tomater på kvist
1 knippe sparris

Rosastekta lammracks som serveras med rosmarinrostad potatis och rödvinsky. En romantisk rätt för den kräsne!

Förberedelser & tillagning

Sätt ugnen på 150°.

Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål. Massera in blandningen i lammracksen. Bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna. Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet. Låt gå tills innertemperaturen når 60°.

Förbered under tiden såsen: Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt.
Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten.

När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten.

Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.

Recept & foto: Lisa Björner

Betyg
1 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA