Lakritsfeber – lakritschoklad, lakritsfärskost, lakritsbrûlée

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/lakritsfeber-lakritschoklad-lakritsfarskost-lakritsbrulee/

Skriv ut receptet

Ingredienser:

Lakritsbrûlée
(räcker till 4 normalstora brûléer)
Smeten görs med fördel dagen före.
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
80 g äggula
30 g + 45 g strösocker
50 g turkisk peppar (godis)

Lakritstryffel
(blir ca 25 tryfflar)
2 dl vispgrädde
220 g mörk choklad
100 + 50 g turkisk peppar (godis)

Lakritsfärskost på sockerstekt baguette
(räcker till 8 småportioner)
100 g cream cheese
50 g turkisk peppar (godis)
8 små baguetteskivor
smör och strösocker

Lakrtis, antingen älskar man det eller så hatar man det. Vi har recepten för dem som älskar det. Mattias Larsson här har tagit fram lakrits x 3. Lakritsfeber!

Lakritschoklad, lakritsfärskost och lakritsbrûlée kommer det recept på här. Servera dem allihop tillsammans eller välj ut din favorit av dessa tre.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Moa Karlberg

Förberedelser och tillagning:

Lakritsbrûlée
Mixa eller krossa den turkiska pepparn. Koka upp mjölk, grädde och godiskrosset. Vispa äggulor med 45 g socker tills det att det är vitt och luftigt. Sila ner gräddmjölken över äggblandningen och blanda väl. Sila smeten och låt den helst stå kyld över natten.

Värm ugnen till 110°C. Häll upp smeten i portionsformar och ställ dem i en ugnssäker form med lite vatten i botten. Ugnsbaka i ca 45 minuter tills de stelnat.

Låt de svalna något. Strö ett tunt lager strösocker över brûléerna och karamellisera dem med en brännare eller kör dem snabbt på högsta grilleffekt i ugnen tills sockret är karamelliserat. Gör detta moment precis före servering.

Lakritstryffel
Hacka chokladen och krossa eller mixa den turkiska pepparn. Lägg choklad och 100 g av lakritskrosset i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladlakritsen. Vispa tills det är en homogen tryffel och ställ den sedan kallt. Rulla bollar av den kalla tryffeln och rulla dem i det resterande lakritskrosset precis före servering.

Lakritsfärskost
Mixa turkisk peppar-godiset i en mixer och blanda det därefter med cream cheesen. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek brödskivorna i smör och socker tills de fått en fin färg.

Vintips

FISK Pure Raw Licorice

En gedigen rålakritslikör till alla lakritsälskare, gjord på äkta lakritsrot och kolo… Läs mer

Pris: 239 kr. 700 ml
Alkoholhalt: 16,4%
Artnr: 82382

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!