Kumminkex till ost

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/kumminkex-till-ost/

kumminkex till ost

Skriv ut receptet

Ingredienser
ca 24 kex
2 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl special
1 dl skrädmjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 msk råsocker
100 g smör
4 msk mjölk
1 1/2 tsk kummin

Dessa spröda kumminkex påminner lite om Digestivekex i smaken. Servera på ostbrickan eller varför inte på kräftskivan.

Gillar du inte kummin kan du utesluta det och få mycket goda kex ändå.

Förberedelser & tillagning

Sätt ugnen på 200 grader

Stöt kumminfrön lätt i en mortel. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret i kuber och arbeta ihop en deg, tillsätt mjölken lite i taget tills du får en deg som går lätt att forma. Blir degen för smulig, tillsätt lite mer mjölk och om den känns för kletig tillsätt lite mer vetemjöl. Låt degen vila i kylskåp i 20 minuter.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till cirka 3 mm. Stansa ut kex med en kakform eller ett glas. Det blir runt 24 st kex.

Lägg på en bakplåtsklädd plåt och grädda i cirka 15 minuter tills de fått en fin ljusbrun färg. Låt svalna på galler.

Servera kexen med lite god ost eller till te. Om det skulle bli några över förvara dem i en tättslutande kakburk.

Vintips

Maggio

Ett moget italienskt årgångsvin!

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 76790

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!