Kryddig lammgryta med myntayoghurt

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/kryddig-lammgryta-med-myntayoghurt/

recept kryddig lammgryta med myntayoghurt

Skriv ut receptet

4-6 portioner

Ingredienser
ca 700 g benfritt lammkött
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka
100 g rotselleri
400 g krossade tomater
2 msk oxfond
1 msk garam masala
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
400 g kokosmjölk
2 dl turkisk yoghurt
1 kruka mynta
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning

Tillbehör
Ris
Naanbröd

Kryddig lammgryta som serveras med naanbröd, ris och en myntayoghurt. De kryddiga smakerna passar utmärkt med ett fylligt mjukt rödvin.

Förberedelser & tillagning

Skala och hacka lök, vitlök, rotselleri, palsternacka och morötter. Skär köttet i 2×2 cm bitar.

Bryn köttet i smör och lägg sedan över i en stor gryta. Lägg ner alla grönsaker i stekpannan och stek under omrörning några minuter. Lägg sedan över i grytan. Strö över garam masala, chilipulver, spiskummin och ingefära. Rör runt. Blanda i 2 dl vatten, krossade tomater och oxfond (vätskan ska täcka köttet och grönsakerna, ev. kan det behövas lite mer vatten). Låt grytan koka under lock ca en timme, koka riset under tiden. Blanda sedan i kokosmjölk och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurt med finhackad färsk mynta. Smaka av med salt och peppar.

Servera lammgrytan med myntayoghurt. Ris eller naanbröd är gott som tillbehör.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

Portuga Reserva Touriga Nacional

Nytt premiumvin från vingårdar utanför Lissabon!

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 2507

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!