Krämig svampsoppa

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/kramig-svampsoppa/

svampsoppa

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner (6 -8 som förrätt)
Ca 500 g champinjoner och kastanjechampinjoner eller blandat med Karl-Johansvamp
Smör och olivolja
1 nypa salt
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl torrt vin
5 dl vatten
1,5  msk konc kycklingfond
0,5 msk kinesisk soja
1 msk finhackad färsk timjan
2 dl vispgrädde
nymald svartpeppar

Topping
Färsk timjan
lantchips

En mycket krämig och smakrik svampsoppa. Superenkel att göra och perfekt att förbereda om man vill servera den som en förrätt till en middagsbjudning.

Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Förberedelser & tillagning

Rensa och hacka svampen. Hacka lök och vitlök fint.

Stek svamp och lök i en blandning av olivolja och smör. Tillsätt en liten nypa salt och låt steka tills svampen vätskat av sig. Ta eventuellt bort en liten del av den stekta svampen till att toppa soppan med vid servering.

Tillsätt vitt vin, vatten, kycklingfond, soja och finhackad färsk timjan. Låt koka i cirka 5-10 minuter. Tillsätt grädde och låt koka upp igen. Smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt lite salt.

Mixa soppan med en stavmixer till lagom konsistens. Tycker du soppan är för tunn kan du reda av den med lite maizena.

Servera soppan rykande het och toppa varje skål med lite stekt svamp, färsk timjan och krispiga lantchips.

Vintips
Vinvalet till denna rätt faller på ett klassiskt franskt vin gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Hör vinmakaren Laurent Sauvage berätta mer om vinet i denna korta film.

Vintips

Grande Nuit Cabernet Sauvignon

Rött, elegant och tidlöst!

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 71912

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!