Köttfärsfyllda gratinerade frallor

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/kottfarsfyllda-gratinerade-frallor/

Recept köttfärsfyllda frallor

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner
4 frallor
500 gram köttfärs
1 mellanstor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 stor morot el 2 mindre
½ dl rött vin
½ dl vatten
3/4 köttbuljongtärning
½ tub tomatpuré
1 skvätt kinesisk soja
torkad oregano
torkad basilika
parmesan eller annan ost
salt
nymald svartpeppar
(1 nypa socker)

Till servering
färska örter
en stor grönsallad

Som en lyxigare varm macka är dessa köttfärsfyllda gratinerade frallor. Servera med en stor grönsallad och ett glas fylligt rött vin.

Förberedelser & tillagning

Sätt på ugnen på 200 grader.

Hacka lök, vitlök, selleri och morot.

Stek lök, vitlök, selleri och morot i olivolja på medelvärme tillsammans med örtkryddorna. Krydda efter smak. När löken börjar bli genomskinlig, ta upp och lägg åt sidan.

Bryn sedan köttfärsen på lite högre värme så att den får lite stekyta. När köttfärsen nästan är klar, tillsätt tomatpuré, grönsakerna och löken samt vin, vatten, soja och buljong. Späd eventuellt med lite mer vatten om det behövs. Låt koka i cirka 10 minuter.

Medan köttfärsen kokar, riv osten och dela frallorna så att de har lite mer botten än lock. Gröp ur det mesta av inkråmet i frallorna och lägg åt sidan. (Du kan sedan torka och använda det till ströbröd eller göra krutonger till en sallad.)

Smaka av köttfärsen och tillsätt eventuellt mer salt samt nymald svartpeppar. Kanske behövs en liten nypa socker för att höja smaken?

Fyll frallorna med köttfärssåsen och toppa med riven parmesan eller annan ost. Gratinera i ugnen i cirka 10-15 minuter. Servera direkt tillsammans med en stor grönsallad och lite färska örter att strö över tex persilja, oregano eller basilika.

Vintips

Casa Marrone Gran Marrone

Ett kraftfullt rött vin från Casa Marrone.

Pris: 125 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 76686

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!